Matematik Açılar Ders Planı

Matematik dersinde açılar konusunu işledik. Öğrencilerden açı modellerine örnekler vermelerini istedik. Öğrencilerden açı modellerini çizmelerini istedik. En son olarak öğrencilerden açıları sınıflamalarını istedik.

3. Sınıf Matematik Açılar Ders Planı

Matematik Açılar Ders Planı 

Matematik dersi açılar konusu ders planı ile ilgili materyal görselleri planın sonunda yer almaktadır. 

I. Biçimsel Bölüm 

  • Ders: Matematik 
  • Sınıf: 3. Sınıf 
  • Konu: Açılar 
  • Süre: 40 dk. 

Yöntem ve teknikler 

Sunuş Yolu, Buluş Yolu, Örnek Olay, Soru ve Cevap Yöntemi, Ses Temelli Cümle Yöntemi.

Kaynaklar

MEB 2. Sınıf Matematik Kitabı

Araç ve Gereçler

Materyaller, etkinlik kağıtları, akıllı tahta

Kazanım/Hedefler

  • Açıya, çevresindeki modellerden örnekler verir.
  • Açıyı modelleri ile çizer.
  • Dik açıya çevresindeki modellerden örnek verir ve çizer.
  • Açıları sınıflandırır.

II. Dersin İşlenişi Bölümü

A. Hazırlık/Giriş Etkinlikleri

Dikkat Çekme

“Merhaba çocuklar, nasılsınız bugün?” diye sorularak öğrencilerle sohbet edilir. Ayrıca sınıfa getirilen materyaller ile öğrencinin dikkati çekilir.

Güdüleme

Öğrencilere “Bugün sizinle yeni bilgiler öğreneceğiz.  Öğrendiğimiz bu bilgiler ile yeni yeni sorular çözebileceksiniz” der. 

Gözden Geçirme

Öğrencilere sorulan “Günlük hayatta sıkça kullandığımız açı kelimesi size neyi çağrıştırıyor? Diye sorulduktan sonra cevap veren öğrencilerin dinlenmesi cevap bulunamaması halinde ise bugün bu konuyu işleyeceklerinin söylenmesi.

Derse geçiş

Öğrencilere “Ne dersiniz çocuklar bu açı kavramını hep beraber öğrenelim mi? diye sorulur. Ardından derse geçilir.

B. Geliştirme-Sunu/Geliştirme Etkinlikleri

“Merhaba çocuklar, nasılsınız bugün?” diyerek öğrencilere soru sorulur ve onlarla sohbet edilir. Sonra ise “Bugün sizinle yeni bilgiler öğreneceğiz ve öğrendiğimiz bu bilgiler ile yeni yeni sorular çözebileceksiniz” der.

Daha sonra ise öğrencilere “Günlük hayatta karşımıza çıkan açı kelimesi size neyi çağrıştırıyor? Herhangi bir fikri olan var mı?” diye sorulur. Eğer öğrencilerden cevap veren olursa öğrencilerin verdiği tanımlardan cevaba ulaşılmaya çalışılır. Eğer öğrencilerden cevap veren olmazsa “Açının ne olduğunu hep beraber öğrenelim mi?” denir. Cevap alındıktan sonra akıllı tahtadan açılan sunumdan “AÇI” kavramının kapsamlı bir tanımı yapılır. Daha sonra öğrencilere açının ne olduğu hakkında sorular sorulur eğer anlaşılmayan bir nokta varsa tekrar edilir.

Daha sonra ise öğrencilere “Havalar ısındı artık değil mi?” diye sorulur. Öğretmen “Ben sizin yaşlarınızdayken kağıttan yelpaze yapıyordum. Eminim ki aranızda yapanlar hala vardır. Şimdi hep beraber kağıttan yelpaze yağalım mı? diye sorulur. Sonra ise bütün öğrencilere kağıt dağıtılır ve yelpazeler oluşturulur. Yelpazeler bittikten sonra öğretmen öğrencilere “Çocuklar yelpazeyi salladığımızda oluşan rüzgarın şiddeti ile açı arasında bir bağlantı olabilir mi?” diye sorulur. Öğrencilerden cevap alındıktan sonra “Evet çocuklar yelpaze de açıya örnek oluşturur.” diye söylenir. Daha sonra ise öğretmen “Peki çocuklar çevrenizde yelpaze gibi açıya örnek oluşturabilecek başka modeller var mı?” diye sorulur. Öğrencilerin cevaplarından sonra tahtaya yapıştırılan güneş ve saat modeli öğrencilere tamamlattırılır.

Daha sonra ise öğrencilere “Evet çocuklar sizinle açı kelimesinin ne anlama geldiğini ve neyi temsil ettiğini öğrendik. Peki sizce “DİK” kelimesi size neyi çağrıştırıyor?” diye sorulur. Öğrencilerin cevapları alındıktan sonra ise Dik Açı için açılan sunumla beraber Dik açının ne anlama geldiği öğrencilere anlatılır. Sonra ise öğrencilere “Çevrenizde dik açıya örnek olabilecek neler var?” diye sorulur. Daha sonra ise Güneş ve Saat modellerinde dik açı bulundurulur. Öğrencilerin kavram hatasına düşmesi engellenir ve konunun tam olarak anlaşıldığından emin olunduktan sonra Dik açının kollarının birbirine yakınlaştırılması sonucu aradaki açının nasıl değiştiği sorulur. Eğer ki öğrenciler hala cevabı bulmakta zorluk yaşıyorsa öğrencilere yelpaze örneğinden yola çıkarak “Evet arkadaşlar yelpazeleri sallayın yüzünüze doğru rüzgarı hissedin” denir. Sonra ise “Şimdi yelpazenin iki kenarını birbirine doğru yakınlaştırın. Sonra yine yüzünüze doğru sallayın ve rüzgarı hissedin. Sizce ilk rüzgarın mı şiddeti daha yüksekti yoksa ikinci rüzgarın mı?” diye sorulur. Öğrencilerden cevap alındıktan sonra dik açı modelinden öğrencilere yelpaze örneğinden yola çıkarak “Evet arkadaşlar yelpazeleri sallayın yüzünüze doğru rüzgarı hissedin” denir. Sonra ise “Şimdi yelpazenin iki kenarını birbirine doğru yakınlaştırın. Sonra yine yüzünüze doğru sallayın ve rüzgarı hissedin. Sizce ilk rüzgarın mı şiddeti daha yüksekti yoksa ikinci rüzgarın mı?” diye sorulur. Öğrencilerden cevap alındıktan sonra Dik açı modelinden yola çıkılarak “Peki çocuklar sizce dik açının kollarını birbirine yaklaştırırsam aradaki açı ne olur?” diye sorulur. Öğrencilerden cevap alındıktan sonra “Evet çocuklar dik açıdan küçük olan açılara DAR açı diyoruz. Dar açı olabilmesi için açımızın 90 derecen küçük olması gerekiyor.” denir. Sonra ise öğrencilere “Çocuklar ben dik açının kollarını birbirinden uzaklaştırsam sizce arada oluşan açı nasıl değişir?” diye sorulur. Gelen cevaplardan hala anlaşılmadığı düşünülürse bir önceki yelpaze örneğinden yola çıkılıp tekrardan anlatılır. Sonra ise “Evet çocuklar gördüğünüz gibi dik açıdan daha büyük olan açılara GENİŞ açı denir.” denir. Sonra ise öğrencilere “Peki arkadaşlar ben bu dik açının kollarını daha da açarsam ne olur?” diye sorulur. Öğrencilerden cevap alındıktan sonra “Evet çocuklar biz doğru şeklinde olan açılara doğru açı diyoruz.” denir.

Daha sonra ise Açı- İnsan oyunu oynanır. Açı- İnsan oyunu; İnsan uzuvlarıyla açıları taklit etmedir. Oyun için sınıf iki gruba ayrılır ve tahtaya ikişerli gruplar halinde 4 öğrenci çıkartılır. Tahtaya çıkan öğrencilerin ikisinde yönerge olacak ve bu yönergeyi grup arkadaşına yaptırmaya çalışacak. Verilen yönergeleri tamamlayan ilk grup bir puan kazanacak ve en çok puanı alan grup birinci olacak.

Daha sonra ise Eşini Bul oyunu oynatılır. Eşini bul oyununda çeşitli yazı ve açıların bulunduğu kağıtlar tahtaya ters bir şekilde yapıştırılır. Sınıf tekrar iki gruba ayrılır ve tahtaya gelen öğrenci bir açı ile buna denk gelen kelimeyi bulmaya çalışacak. İki tane açı bulan veya iki tane kelime bulmak sayı getirmeyecektir. En çok ikili eşleştirmeleri yapan grup oyunu kazandırır.

3. Sınıf Matematik Açılar Ders Planı

3. Sınıf Matematik Açılar Ders Planı

3. Sınıf Matematik Açılar Ders Planı

3. Sınıf Matematik Açılar Ders Planı

3. Sınıf Matematik Açılar Ders Planı

Matematik dersi açılar konusu ders planı ile ilgili görüşlerinizi yorum yaparak bize bildirebilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER: 6
  1. Açilar konusunuj anlaşilmasi ve ne net bir şekilde zihinde oturtulması biraz zor olduğunu düşünüyorum ama yaptiginiz ders planinda somut şeyler kullanarak konuyu kolaylaştirmişsiniz
    Teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. Matematik açılar ders planı hazırlarken görsel materyallere yer vermeniz konunun öğretimi açısından oldukça faydalı. Bu yolla bilgiler daha kalıcı oluyor.

    YanıtlaSil
  3. uygulamalı ve örnekli güzel bir matematik acılar ders planı olmuş

    YanıtlaSil
  4. Acılar larla ilgili kafamızda soru işareti kalmadi.Mantigi çok basit .Okulda anlayamayan öğrenciler ve veliler için faydalı bir site . Buradan öğrenip çocuklarına yardımcı olabilir herkes diye düşünüyorum..

    YanıtlaSil
  5. mükemmel bir sitesiniz. Aradığım herşeyi bulabiliyorum :)(:

    YanıtlaSil
  6. Açılar konusunu gorsellerle güçlendirmeniz ogrencilerin ezber yerine uygulanabilirligi gormesi acisindan cok cok onemli. Emeginize saglik.


    YanıtlaSil

Ad

1. sınıf,15,2. sınıf,5,3 Boyutlu Şekiller,1,3. sınıf,9,4 işlem,1,4. boyut,1,4. sınıf,5,5E Modeli,8,5E Modeli Ders Planı,8,Açı Çeşitleri,1,Açılar,1,ağırlık,1,aile,1,akran,1,aktar,2,apollo 12,1,asteroit,1,astral,1,astral seyahat,1,astral seyahat teknikleri,1,astroloji,1,ay,1,ay olmasaydı,1,Aydınlatma,1,beden,1,Beden Eğitimi,3,Beden Eğitimi ve Oyun Öğretimi,3,besin,1,Bilim,9,Bira Mayası,1,Birlik,1,bitki,2,böbrek,1,böbrek taşı,1,Böbrek Taşı Nedir?,1,Bölme,1,Çarpma,2,çekim gücü,2,çekim kuvveti,1,çevre,1,Çıkarma,1,çocuk eğitimi,1,çöp değiliz,1,Deneyler,1,denge,1,Deprem,1,ders planı,24,diyaliz,1,Doğal Afetler,1,Doğal Sayılar,2,Drama,3,Duygu Maskesi,1,Duygular,1,dünya,1,Dünya'nın dönüşü,1,Dünya'nın Yapısı,1,ebeveyn,1,Eğitim,37,Eğitsel Oyunlar,3,Ekvator,1,empati,1,endüstri 4.0,1,Eşlik,1,Fare Yuvası,1,Fen Bilimleri,8,Fermantasyon Deneyi,1,g harfi,1,g sesi,1,gaz birikimi,1,Geometrik Cisimler,1,geri dönüşüm,2,geri dönüşüm etkinlikleri,1,geri dönüşüm konusu,1,gökyüzü,1,Görsel Sanatlar,1,h harfi,1,h sesi,1,harf,1,harf küpü,1,harf küpü materyali,1,harf öğretimi,5,hayat,1,hayat bilgisi,4,Hayata Dair,1,Hayata Dair Sözler,1,hece,1,Hece Küpü,1,hece küpü materyali,1,huzur,2,hüzün,1,ı harfi,1,ı sesi,1,ışık yılı,1,İlk Okuma Yazma,5,kanser,1,Kara delik,1,Karışım,1,Karışımlar,1,kütle,1,Levhalar,1,Maddenin Halleri,1,Maddeyi Niteleyen Özellikler,1,Mantar,1,Matematik,11,materyal,13,materyal tasarım,8,Mayalanma,1,meditasyon,1,merkez,1,Mevsimler,1,mutluluk,2,nasıl olmalı,1,Nasıl Oluşur?,1,newton,1,Onluk,1,Onluk Birlik,1,ot,2,Oyun,3,Oyun Öğretimi,3,Oyun Örnekleri,3,Örüntü ve Süslemeler,1,p harfi,1,p sesi,1,Paket Oyunu,1,Pangea,1,Petrol,1,petrolün önemi,1,rahatlama,1,robot,1,robotlar,1,Rüzgarlar,1,Saf Madde,1,Saf Madde ve Karışım,1,Saf Madde ve Karışımlar,1,Sağlık,3,sağlıklı hayat,1,sanayi,3,Ses,1,ses kirliliği,1,ses öğretimi,5,Ses Şiddeti,1,Ses Teknolojileri,1,Ses Titreşimleri,1,Sesin İşitmedeki Rolü,1,spiral,1,Susuzluk,1,şifalı bitkiler,1,şifalı otlar,1,Takvim,1,Takvim Materyali,1,taş,1,tedavi,3,teknoloji,2,Toplama,1,Trafik Güvenliği,1,Trafik Işıkları,1,Trafik Levhaları,1,Trafik Maketi,1,Tsunami,1,Türkçe,2,Uzamsal İlişkiler,1,uzay,2,uzay boşluğu,1,uzayda zaman,1,Uzunlukları ölçme,1,Varlıkların Hareket Özellikleri,1,yapay zeka,2,Yaşam,2,yer çekimi,1,yıldız,1,yıldız sistemi,1,z harfi,1,z sesi,1,zaman bükülmesi,1,Zaman ölçme,1,
ltr
item
Bilgibirlik: Matematik Açılar Ders Planı
Matematik Açılar Ders Planı
Matematik dersinde açılar konusunu işledik. Öğrencilerden açı modellerine örnekler vermelerini istedik. Öğrencilerden açı modellerini çizmelerini istedik. En son olarak öğrencilerden açıları sınıflamalarını istedik.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEirX15ZrH2hAoO8VBtQAb_xbErN7OEFkLrxAW3aYnNjPZpQv6nR1e4MY0RO2KrnkeNVbGwd0NspaBQVUQKUNF6IQ1RKJXQ5auCeNJHyFfVsaEqYLqLbmWVbYCdTmosPwspq2A-FivP8uvGc/s1600/3.+S%25C4%25B1n%25C4%25B1f+Matematik+A%25C3%25A7%25C4%25B1lar+Ders+Plan%25C4%25B1.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEirX15ZrH2hAoO8VBtQAb_xbErN7OEFkLrxAW3aYnNjPZpQv6nR1e4MY0RO2KrnkeNVbGwd0NspaBQVUQKUNF6IQ1RKJXQ5auCeNJHyFfVsaEqYLqLbmWVbYCdTmosPwspq2A-FivP8uvGc/s72-c/3.+S%25C4%25B1n%25C4%25B1f+Matematik+A%25C3%25A7%25C4%25B1lar+Ders+Plan%25C4%25B1.jpg
Bilgibirlik
https://yasamadairar.blogspot.com/2019/03/matematik-acilar-ders-plani.html
https://yasamadairar.blogspot.com/
https://yasamadairar.blogspot.com/
https://yasamadairar.blogspot.com/2019/03/matematik-acilar-ders-plani.html
true
9222046224268905795
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Devamı Reply İptal Delete By Ana Sayfa PAGES YAYINLAR View All BENZER YAYINLAR ETİKET ARCHIVE SEARCH ALL POSTS İsteğinizle eşleşen bir yayın bulunamadı Ana Sayfa Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy