Fen Bilimleri Aydınlatma ve Ses Teknolojileri Ders Planı 5E Modeli

Fen bilimleri dersinde aydınlatma ve ses teknolojileri konusunu işledik. Fen bilimleri aydınlatma ve ses teknolojileri konusunu anlatırken geçmişte ve günümüzde kullanılan ses teknolojilerini karşılaştırdık.

Fen Bilimleri Aydınlatma ve Ses Teknolojileri

Fen Bilimleri Aydınlatma ve Ses Teknolojileri Ders Planı 5E Modeli 

Fen bilimleri dersi aydınlatma ve ses teknolojileri konusu ders planı ile ilgili görseller planın sonunda yer almaktadır.

BÖLÜM 1

  • DERSİN ADI: Fen Bilimleri
  • SINIF: 4. Sınıf
  • ÜNİTE ADI / NO: Aydınlatma ve Ses Teknolojileri / Fiziksel Olaylar
  • KONU: Geçmişten Günümüze Ses Teknolojileri
  • ÖNERİLEN SÜRE: 3 ders saati
  • BELİRLENEN SÜRE: 30 dakika

BÖLÜM 2

ÖĞRENCİ KAZANIMI

  • Geçmişte ve günümüzde kullanılan ses teknolojilerini karşılaştırır.
  • Teknolojinin ses araçlarının gelişimine olan katkısı vurgulanır, kronolojik sıralama ve ayrıntı verilmez.
  • Ses şiddetini değiştirmeye, işitme yetimizi geliştirmeye ve sesi kaydetmeye yarayan teknolojiler üzerinde durulur.

BİLİMSEL SÜREÇ BASAMAKLARI

  • Nesneleri (cisim, varlık) veya olayları çeşitli yollarla bir veya daha çok duyu organını kullanarak gözlemler.
  • Olmuş olayların sebepleri hakkında gözlemlere dayanarak
  • Neden-sonuç ilişkileri kurabilir. Açıklamalar önerir.
  • İşlenen verileri ve oluşturulan modeli yorumlar.
  • Elde edilen bulgulardan desen ve ilişkilere ulaşır.
  • Analitik düşünme becerisi gelişir.

ÜNİTE KAVRAMLARI

Ses düzeyini değiştirmeye yarayan teknolojiler, işitme yetimizi geliştirmeye yönelik teknolojiler, ses kayıt teknolojileri

ÖĞRETME - ÖĞRENME YÖNTEM VE TEKNİKLERİ

Buluş yoluyla öğretim stratejisi, soru- cevap öğretim tekniği, bilgisayar destekli öğretim, anlatım yöntemi, örnek olay incelemesi, kavram haritası, beyin fırtınası

Fen Bilimleri Aydınlatma ve Ses Teknolojileri

KULLANILAN ARAÇ GEREÇLER ve KAYNAKLAR

  • Ses teknolojilerinin prototipleri
  • Tarih Şeridi
  • Göz bandı
  • Youtube
  • Google Resimler

BÖLÜM 3

ÖĞRETME - ÖĞRENME ETKİNLİKLERİ

GİRİŞ

Öğretmen derse çalışan bir mikrofon  ile girer. Eğlenceli bir video izletilir.

KEŞFETME

Öğrencilere sesi kaydeden, ileten, ses şiddetini değiştiren teknolojilerin prototipleri dağıtılır.
Öğrencilere bu teknoloji aletleri ile ilgili sorular sorulur. Ön bilgileri harekete geçirilmeye çalışılır.

AÇIKLAMA

Öğretmen ders için hazırlamış olduğu sunumu açar. Keşfetme aşamasındaki öğrenci tarafında yapılan tanımları toparlar. Ses teknolojilerini gruplandırarak anlatır.

DERİNLEŞTİRME

Öğretmen sınıfı 4 gruba ayırarak öğrencilerden farklı bir ses teknolojisi üretmeleri istenir.

DEĞERLENDİRME

Kavram haritası oluşturulmaya başlanır. Boş bırakılan örneklerin önünde bilmeceler vardır. Bilmeceyi tahmin eden öğrenci doğru olup olmadığı kontrol etmek için resmi açar eğer doğruysa kavram haritasına yerleştirir.

Fen Bilimleri Aydınlatma ve Ses Teknolojileri

ÖĞRETME-ÖĞRENME ETKİNLİKLERİ

GİRİŞ

Öğretmen sınıfa ses teknolojileri ile girer. Kaset, cd, mikrofon, hoparlör, telefon dışındaki ses teknolojileri için prototipleri ile girer. Mikrofonu alır ve ‘’ Günaydın çocuklar nasılsınız?’’ der. Cevap aldıktan sonra elindekini daha önce gören olup olmadığını sorar. Megafonla ilgili komik bir çizgi film izletilir. İzleme sırasında video durdurulur ve öğrencilere videonun diğer kısmını tahmin etmeleri istenir. Tahminler alındıktan sonra video yeniden oynatılmaya başlanır.
İzletilecek videonun Linki: https://www.youtube.com/watch?v=oCyXsHC-lQ47

KEŞFETME

Öğrenciler 2’şerli gruplar olması istenir. Tahtaya 5 grup çıkartılır. Öğrencilerden kendi aralarında ağzından çıkarabilecekleri bir ses belirlemeleri istenir. Örneğin: Rüzgar sesi, Kuş sesi vb. Daha sonra gruplardaki bir öğrencinin gözleri kapatılır. Gözleri kapatılan öğrenciden eşini bulması istenir. Fakat burada ses çıkartacak öğrenciden belirlemiş oldukları sesi kısık bir ses tonu ile söylemesi istenir. Gözleri kapalı öğrencilerin eşlerini bulmada sıkıntı çekecekleri gözlemlendikten sonra herkesin yerine oturması söylenir.
Öğrencilere eşinizi bulabildiniz mi?  Daha kolay bulabilmek için ne olması gerekirdi?
Eğer sadece sınıfta olmasaydık bir konser alanında olsaydık sahnedeki sesi nasıl duyacaktık?
Bir futbol maçında olsaydık spikeri duymak için neye ihtiyacımız vardı?
Soruları iletilir.
Bu soruların cevapları alındıktan sonra teknolojinin hayatımıza girdikten sonra sesin işitilmesinde, aktarılmasındaki kolaylıklardan bahsedilir ve öğrencilerden teknoloji ve sesin tanımı alınmaya çalışılır. Daha sonra sınıfa getirilen materyaller öğrencilere dağıtılır. Dağıtılan materyallerin öğrenciler tarafından incelenmesi istenir. İncelendikten sonra öğrencilere ‘’Daha önce çevresinde bu aletlerden gören oldu mu?’’ sorusu sorulur. Cevap aldıktan sonra gören öğrencilerden ne için kullandıkları konusunda tartışılır.

Fen Bilimleri Aydınlatma ve Ses Teknolojileri

AÇIKLAMA

Bu ders için hazırlanmış olan sunum akıllı tahtada açılır. Teknoloji ve sesin tanımı yapılır. Daha sonra günlük hayatımızda kullanmakta olduğumuz ses cihazları anlatılmaya başlanır. İlk önce ses cihazından bahsedilir ses dinletilir. Ses teknolojilerinin 3 gruba ayrıldığını gösterir. Konu bittikten sonra kısa bir oyun oynayacağız denir oyun şu şekildedir:
 Öğrenilmiş olan ses teknolojilerinin tarih şeridinde geçmişten günümüze sıralamaları istenir. Tahtaya resimler yapıştırılır. Tarih şeridi boştur ve öğrencilerden ilk önce hangisinin gelmesi gerektiği sorulur. Öğrencilerle beraber tartışılarak öğretmen kontrolünde doğru bir şekilde sıralanır.

DERİNLEŞTİRME

Sınıf 4 gruba ayrılır. Öğretmen her gruba A3 boyutunda resim kağıtları dağıtır. Öğrencilere yeni bir ses teknolojisi oluşturmaları istenir. Oluşturacakları ses teknolojisinin ilk önce resmini çizmeleri daha sonra hangi gruba ait olduklarını yazmaları (Sesi ileten, Sesi kaydeden, Ses şiddetini değiştiren) istenir. Bu üretmiş oldukları teknolojik ses aletinin 2 olumsuz ve onu diğer ses teknolojilerden farklı kılacak 2 olumlu özellik, nerelerde kullanılabileceği yazıldıktan sonra en son grup sözcüsünün oluşturmuş oldukları ses teknolojisini sınıfa sunması istenir.

DEĞERLENDİRME

Öğretmen hazırlamış olduğu kavram haritasının başlılarını tahtaya yapıştırır. Sınıfı iki gruba ayırır. Öğrencilere çocuklar sizinle bir harita oluşturacağız haritamızın konusu bugün öğrendiğimiz konuyla alakalıdır der.  İlk önce kavram haritasının ana başlıkları yapıştırılır daha sonra her gruptan bir öğrenci çağırır. Örnekler resimlidir. Resimlerin önünde takılıp çıkabilen a5 boyutunda küçük kağıt vardır. Bu kağıtta bilmece yazar. Tahtaya çıkan öğrenci Örnektir kısmına yapıştıralacak olan resmi alır fakat resmi görmez resmin önünde bilmece yazar. Bilmeceyi yüksek sesle okur. Sadece bir kez tahmin etme hakkı vardır. Tahmin ettikten sonra cevabını sınıfa söyler. Ve kontrol etmek için bilmeceli kağıdı çıkartır. Önünde resim ortaya çıkar eğer doğru ise ikinci bölüme geçer çıkan öğrenci takımına puan kazandırabilmek için bulmuş olduğu resmi 3 bölüme ayrılmış kavram haritasında doğru yerleştirmesi gerekir. Doğru yerleştirirse 1 puan alır ver sıra diğer takıma geçer.

BİLMECELER

Fonogrof
Sesleri kayıt eder
İstersen tekrar eder
Şimdi yerine gramafona bıraktı
Edison tarafından yapıldı

Kaset
Şarkın bittiğinde sar geri
Devam etsin aynı yeri
İstediğin her sesi yuttu sesi
Kendisi küçücük bir kutu

Steteskop
Dinlersin vücuttaki sesleri
Koyulursa sırtına
Duyulur belki kalbinin sesi

Hoparlör
En yakın arkadaşıdır mikrofon
Alır sesi yükseltir
Çok çıkarsa sesi
Bulunduğu yeri titretir

Mikrofon
Konuşursan ona
İletir sesi uzaktaki aygıta
Değişti sesin şiddeti
Beni bulabildin mi?

Son olarak bugün derste ne öğrendikleri sorulur ve kısaca özetlenerek ders bitirilir.

DERSİN DİĞER DERSLERLE İLİŞKİSİ

Müzik dersinde söylenilen şarkının kaydedilip dinlemeleri istenir.

PLANIN UYGULAMASINA YÖNELİK AÇIKLAMA

Kazanımlar programda 3 ders saati belirtilmiştir. Bu planın uygulanma süresi 30 dakika ile sınırlıdır.

Fen Bilimleri Aydınlatma ve Ses Teknolojileri

Fen bilimleri dersi aydınlatma ve ses teknolojileri konusu ders planı ile ilgili görüşlerinizi yorum yaparak bize bildirebilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER: 1

Ad

1. sınıf,15,2. sınıf,5,3 Boyutlu Şekiller,1,3. sınıf,9,4 işlem,1,4. boyut,1,4. sınıf,5,5E Modeli,8,5E Modeli Ders Planı,8,Açı Çeşitleri,1,Açılar,1,ağırlık,1,aile,1,akran,1,aktar,2,apollo 12,1,asteroit,1,astral,1,astral seyahat,1,astral seyahat teknikleri,1,astroloji,1,ay,1,ay olmasaydı,1,Aydınlatma,1,beden,1,Beden Eğitimi,3,Beden Eğitimi ve Oyun Öğretimi,3,besin,1,Bilim,9,Bira Mayası,1,Birlik,1,bitki,2,böbrek,1,böbrek taşı,1,Böbrek Taşı Nedir?,1,Bölme,1,Çarpma,2,çekim gücü,2,çekim kuvveti,1,çevre,1,Çıkarma,1,çocuk eğitimi,1,çöp değiliz,1,Deneyler,1,denge,1,Deprem,1,ders planı,24,diyaliz,1,Doğal Afetler,1,Doğal Sayılar,2,Drama,3,Duygu Maskesi,1,Duygular,1,dünya,1,Dünya'nın dönüşü,1,Dünya'nın Yapısı,1,ebeveyn,1,Eğitim,37,Eğitsel Oyunlar,3,Ekvator,1,empati,1,endüstri 4.0,1,Eşlik,1,Fare Yuvası,1,Fen Bilimleri,8,Fermantasyon Deneyi,1,g harfi,1,g sesi,1,gaz birikimi,1,Geometrik Cisimler,1,geri dönüşüm,2,geri dönüşüm etkinlikleri,1,geri dönüşüm konusu,1,gökyüzü,1,Görsel Sanatlar,1,h harfi,1,h sesi,1,harf,1,harf küpü,1,harf küpü materyali,1,harf öğretimi,5,hayat,1,hayat bilgisi,4,Hayata Dair,1,Hayata Dair Sözler,1,hece,1,Hece Küpü,1,hece küpü materyali,1,huzur,2,hüzün,1,ı harfi,1,ı sesi,1,ışık yılı,1,İlk Okuma Yazma,5,kanser,1,Kara delik,1,Karışım,1,Karışımlar,1,kütle,1,Levhalar,1,Maddenin Halleri,1,Maddeyi Niteleyen Özellikler,1,Mantar,1,Matematik,11,materyal,13,materyal tasarım,8,Mayalanma,1,meditasyon,1,merkez,1,Mevsimler,1,mutluluk,2,nasıl olmalı,1,Nasıl Oluşur?,1,newton,1,Onluk,1,Onluk Birlik,1,ot,2,Oyun,3,Oyun Öğretimi,3,Oyun Örnekleri,3,Örüntü ve Süslemeler,1,p harfi,1,p sesi,1,Paket Oyunu,1,Pangea,1,Petrol,1,petrolün önemi,1,rahatlama,1,robot,1,robotlar,1,Rüzgarlar,1,Saf Madde,1,Saf Madde ve Karışım,1,Saf Madde ve Karışımlar,1,Sağlık,3,sağlıklı hayat,1,sanayi,3,Ses,1,ses kirliliği,1,ses öğretimi,5,Ses Şiddeti,1,Ses Teknolojileri,1,Ses Titreşimleri,1,Sesin İşitmedeki Rolü,1,spiral,1,Susuzluk,1,şifalı bitkiler,1,şifalı otlar,1,Takvim,1,Takvim Materyali,1,taş,1,tedavi,3,teknoloji,2,Toplama,1,Trafik Güvenliği,1,Trafik Işıkları,1,Trafik Levhaları,1,Trafik Maketi,1,Tsunami,1,Türkçe,2,Uzamsal İlişkiler,1,uzay,2,uzay boşluğu,1,uzayda zaman,1,Uzunlukları ölçme,1,Varlıkların Hareket Özellikleri,1,yapay zeka,2,Yaşam,2,yer çekimi,1,yıldız,1,yıldız sistemi,1,z harfi,1,z sesi,1,zaman bükülmesi,1,Zaman ölçme,1,
ltr
item
Bilgibirlik: Fen Bilimleri Aydınlatma ve Ses Teknolojileri Ders Planı 5E Modeli
Fen Bilimleri Aydınlatma ve Ses Teknolojileri Ders Planı 5E Modeli
Fen bilimleri dersinde aydınlatma ve ses teknolojileri konusunu işledik. Fen bilimleri aydınlatma ve ses teknolojileri konusunu anlatırken geçmişte ve günümüzde kullanılan ses teknolojilerini karşılaştırdık.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgKo7swfYLLAVOBbg-O30CcIC6c-KJN5oo2azV59VY8x-4qCO6YWyWj1txH78nqAL6AWiH3Sz6iV1coHU-f9_bP34pHwEoSkBK6T-n0N9_ZajkIy8AucPwCr8P_iv-TOBgRs8gNAfGxM-gf/s1600/Fen+Bilimleri+Ayd%25C4%25B1nlatma+ve+Ses+Teknolojileri.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgKo7swfYLLAVOBbg-O30CcIC6c-KJN5oo2azV59VY8x-4qCO6YWyWj1txH78nqAL6AWiH3Sz6iV1coHU-f9_bP34pHwEoSkBK6T-n0N9_ZajkIy8AucPwCr8P_iv-TOBgRs8gNAfGxM-gf/s72-c/Fen+Bilimleri+Ayd%25C4%25B1nlatma+ve+Ses+Teknolojileri.jpg
Bilgibirlik
https://yasamadairar.blogspot.com/2019/07/fen-bilimleri-aydnlatma-ve-ses-teknoljileri.html
https://yasamadairar.blogspot.com/
https://yasamadairar.blogspot.com/
https://yasamadairar.blogspot.com/2019/07/fen-bilimleri-aydnlatma-ve-ses-teknoljileri.html
true
9222046224268905795
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Devamı Reply İptal Delete By Ana Sayfa PAGES YAYINLAR View All BENZER YAYINLAR ETİKET ARCHIVE SEARCH ALL POSTS İsteğinizle eşleşen bir yayın bulunamadı Ana Sayfa Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy