Geleceğin Teknolojisi Endüstri 4.0

Eczacı, şoför, fırıncı, aşçı, garson ve sana da merhaba fabrika işçisi size üzücü bir haberim var. Yarın işsiz kalabilirsiniz. Teknoloji ile rekabet etmeye hazır mısınız? Endüstri 4.0 ne demektir?

Geleceğin Teknolojisi Endüstri 4.0

Geleceğin Teknolojisi Endüstri 4.0 

Eczacı, şoför, fırıncı, aşçı, garson ve sana da merhaba fabrika işçisi size üzücü bir haberim var. Yarın işsiz kalabilirsiniz. Teknoloji ile rekabet etmeye hazır mısınız? Endüstri 4.0 ne demektir? Direk bu konuya girmeden önce biraz öteki sanayi devrimlerinden bahsedelim.

I. Sanayi devrimi 1712 yılında İngiltere' de buhar makinesinin icadının gerçekleşmesiyle birlikte bu zamana kadar insanların kendi emekleri ile ortaya koydukları ürünleri icat eden makineler yapmaya başlamışlardır. Bu icatların keşfi ile en çok demir-çelik ve tekstil ürünleri hızla işlenmeye başlamış ve üretimi hızlanmıştır. Aynı dönemde demir yollarının gelişmesi ile bu devrimin daha fazla coğrafyaya yayılmasına ve üretimin daha da artmasını kolaylaştırmıştır. Bu gelişme sosyal olarak da hayatı etkilemiştir. İnsanlar arasında ayrımlar olmuş ve sınıf farklılıkları ortaya çıkmıştır.

II. Sanayi devrimi diğer bir ismi ise teknoloji devridir. 1860 ve 1914 yılları arasını kapsar. Başlangıcı İngiliz mucit H.Bessemer'in icat ettiği ucuz çelik üretiminin yaygınlaştığı döneme kadar uzar.  Bessemer'in yöntemi ile eritilmiş demir oksijen ile çeliğe dönüşür. Kısa sürede bu teknoloji bir çok gelişmiş devletlere kadar uzanır. Bir önceki devirdeki makineler basit bir yapıya sahipti. Bunun karmaşık bir hal almasında ki en önemli etken ise elektriğin makinelere birleşmesi olmuştur. Böylelikle dünyadaki teknoloji bir adım daha öteye geçmiştir. Bu devrimde fizik kimya ve biyoloji alanındaki gelişmeler teknoloji ile birleştirildi. ABD, Almanya ve İngiltere gibi ülkeler II.Sanayi devrimini yaşarken Japonya, Rusya, Kanada gibi ülkeler hala I. Sanayi devrimini yaşıyorlardı.

III. Sanayi devriminde ise bilginin artması ile artık dijital devrim yaşanmış ve daha çok alana hükmedilmeye başlanmıştır. Artık sadece demir-çelik ve tekstil ürünlerinde değil birçok alanda seri üretime geçilmiştir. El ile üretime göre verimin arttığı gözlemlenmiştir. Bu dönemde çalışan işçi sayısında azalma meydana gelmiştir. Otomasyon ve teknolojinin hızla artmasıyla yeni ve akıllı robotlar üretilmiş. Bu robotlar hem ucuza mal olmuş hem de üretimde verimliliği arttırmış.

IV. Sanayi devrimi Alman hükümetinin üretim süreçlerinin bilgisayarlama yönünde teşvik etme ve yüksek teknoloji ile donatma projesi ile kabul edilen endüstri 4.0 genel olarak robotların üretimi tamamen devir almasıyla yapay zekanın gelişimi 3 boyutlu yazıcılarının üretilen fabrikalardan evlere inmesi devasa miktardaki bilgi yığınının  veri analizleri ile ayıklanıp değerlendirilmesi ile tanımlanıyor. Endüstri 4.0'ı daha iyi kavrayabilmek adına bir kaç örnek verelim. Yıl 2030 evdesiniz ve canınız sıkıldı diyelim. Telefonunuz sizin için bugün yapılabilecek etkinlikleri ve önerileri sıralıyor. Siz içlerinden dışarı çıkıp bir şeyler yemeyi seçiyorsunuz. Havanın çok soğuk  olduğunu ve bu nedenle kaban ve atkınızı almanızı  öneriyor  ve ekliyor eğer haftaya kayak yapmak isterseniz size kayak gözlüğü sipariş vermemi ister misin? diye soruyor. Daha önceki seçimlerinizden  de yararlanarak size özel daha önce yapılmamış tasarımlardan oluşan gözlükleri sunuyor ve aralarından birini seçmenizi istiyor. Siz de seçiyorsunuz.  Seçtiğiniz gözlük modeli fabrikadaki robotlara kod olarak  gönderiliyor. Kıyafetlerinizi giyip evden çıktığınızı düşünün. Kapınızın önünde şoförsüz bir araç sizi görünce hemen kapısı açılıyor ve biniyorsunuz. Hava soğuk olduğu için telefonunuz sıcak bir içecek ister misiniz diye soruyor ve seçenekleri listeliyor. Siz seçiminizi yaptıktan sonra kafedeki cihaza seçimlerinizi gidiyor  ve makineler  tarafından kafeye geleceğiniz saatte içeceğiniz hazırlanmış oluyor. İçeceğinizi yudumlarken telefonunuz o sırada sizi sağlık testine sokuyor. Ve hasta olduğunuzu belirtip ilaç siparişinizi veriyor. Bu kısa süreçte bile bir çok iş yaptınız, yolculuk yaptınız, sipariş verdiniz, sağlık kontrolüne girdiniz, kendinize özel gözlük tasarladınız  ve satın aldınız. Fakat bu işlerin hiç birinde insan emeğine tanık olmadınız. Peki bu işlerini yapay zekaya kaptıran bu insanlar şu anda ne yapıyor olabilirler? Evet makineler işlerimizin hepsini yapmaya başladılar ve refahımızı arttırıyorlar fakat biz bu aşamaya gelindiğinde makineleri kullanacak ve  tüketecek güce nasıl sahip olacağız bu soruların cevabını bilmiyoruz fakat 20-25 yıl içinde  yaşarsak öğrenmiş olacağız.

Sonuç olarak teknolojinin, robotların hayatımıza girmesi ile toplumun refah seviyesi yükselmiş fakat olumsuz sonuçlarda olmuştur. 1. ve 2. sanayi devriminde ham madde arayışı bazı kıtlıklara yol açarken 3. ve 4. sanayi devriminde ise fabrikaların hayatımızın her alanını işgal etmesinden kaynaklı olarak insan emeğine duyulan ihtiyaç azalmıştır. Artık emek yerine robotlar kullanılmaya başlanmıştır.

Geleceğin Teknolojisi Endüstri 4.0 hakkında ki düşüncelerinizi ve bizi gelecekte neler bekliyor. Düşüncelerinizi yorumlara yazabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER: 7
  1. Çok güzel bilgilendirici bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil
  2. Biri demişti bi zamanlar, Einstein galiba tam hatırlamıyorum. 3. dünya savaşı nükleer bir savaş olacak. 4. dünya savaşı ise taşlar, sopalar, mızraklarla olacak.. 4. sanayi devrimiyle yapay zeka kavramı girecek hayata..
    yapay zeka insanlığa savaş açarsa
    (Çok ütopik gibi görünse de, öngörü senaryolarından biri de bu)
    5. sanayi devrimi tekrar tekerleğin keşfine dönecek gibi..

    YanıtlaSil
  3. Hayırlı olsun yeni TEMA’nız

    YanıtlaSil
  4. Dünya savaşını düşündükçe korku kaplıyor içimi çocuklar için endişeleniyorum. E hal böyle olunca heyecanlanmayı bırakın istemiyorum bile bazen bu gelişimleri 🧟‍♀️

    YanıtlaSil
  5. Yaşayıp göreceğiz artık neler olacağını?

    YanıtlaSil
  6. Çok güzel bilgilendirici bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil
  7. Endüstri, insanlık karşısında 4-0 gibi bir galibiyet alacak.

    Jane Jensen'in Dante Denklemi adlı kitabında, (fazla uzatmadan yazmak istiyorum) gelişen teknoloji karşısında, insana ihtiyaç duyulmamasından kaynaklanan bir nedenden dolayı insan neslinin azalması gibi bir bölüm okumuştum. (Aklıma gelmesi iyi oldu :) Bir daha okuyayım)

    YanıtlaSil

Ad

1. sınıf,15,2. sınıf,5,3 Boyutlu Şekiller,1,3. sınıf,9,4 işlem,1,4. boyut,1,4. sınıf,5,5E Modeli,8,5E Modeli Ders Planı,8,Açı Çeşitleri,1,Açılar,1,ağırlık,1,aile,1,akran,1,aktar,2,apollo 12,1,asteroit,1,astral,1,astral seyahat,1,astral seyahat teknikleri,1,astroloji,1,ay,1,ay olmasaydı,1,Aydınlatma,1,beden,1,Beden Eğitimi,3,Beden Eğitimi ve Oyun Öğretimi,3,besin,1,Bilim,9,Bira Mayası,1,Birlik,1,bitki,2,böbrek,1,böbrek taşı,1,Böbrek Taşı Nedir?,1,Bölme,1,Çarpma,2,çekim gücü,2,çekim kuvveti,1,çevre,1,Çıkarma,1,çocuk eğitimi,1,çöp değiliz,1,Deneyler,1,denge,1,Deprem,1,ders planı,24,diyaliz,1,Doğal Afetler,1,Doğal Sayılar,2,Drama,3,Duygu Maskesi,1,Duygular,1,dünya,1,Dünya'nın dönüşü,1,Dünya'nın Yapısı,1,ebeveyn,1,Eğitim,37,Eğitsel Oyunlar,3,Ekvator,1,empati,1,endüstri 4.0,1,Eşlik,1,Fare Yuvası,1,Fen Bilimleri,8,Fermantasyon Deneyi,1,g harfi,1,g sesi,1,gaz birikimi,1,Geometrik Cisimler,1,geri dönüşüm,2,geri dönüşüm etkinlikleri,1,geri dönüşüm konusu,1,gökyüzü,1,Görsel Sanatlar,1,h harfi,1,h sesi,1,harf,1,harf küpü,1,harf küpü materyali,1,harf öğretimi,5,hayat,1,hayat bilgisi,4,Hayata Dair,1,Hayata Dair Sözler,1,hece,1,Hece Küpü,1,hece küpü materyali,1,huzur,2,hüzün,1,ı harfi,1,ı sesi,1,ışık yılı,1,İlk Okuma Yazma,5,kanser,1,Kara delik,1,Karışım,1,Karışımlar,1,kütle,1,Levhalar,1,Maddenin Halleri,1,Maddeyi Niteleyen Özellikler,1,Mantar,1,Matematik,11,materyal,13,materyal tasarım,8,Mayalanma,1,meditasyon,1,merkez,1,Mevsimler,1,mutluluk,2,nasıl olmalı,1,Nasıl Oluşur?,1,newton,1,Onluk,1,Onluk Birlik,1,ot,2,Oyun,3,Oyun Öğretimi,3,Oyun Örnekleri,3,Örüntü ve Süslemeler,1,p harfi,1,p sesi,1,Paket Oyunu,1,Pangea,1,Petrol,1,petrolün önemi,1,rahatlama,1,robot,1,robotlar,1,Rüzgarlar,1,Saf Madde,1,Saf Madde ve Karışım,1,Saf Madde ve Karışımlar,1,Sağlık,3,sağlıklı hayat,1,sanayi,3,Ses,1,ses kirliliği,1,ses öğretimi,5,Ses Şiddeti,1,Ses Teknolojileri,1,Ses Titreşimleri,1,Sesin İşitmedeki Rolü,1,spiral,1,Susuzluk,1,şifalı bitkiler,1,şifalı otlar,1,Takvim,1,Takvim Materyali,1,taş,1,tedavi,3,teknoloji,2,Toplama,1,Trafik Güvenliği,1,Trafik Işıkları,1,Trafik Levhaları,1,Trafik Maketi,1,Tsunami,1,Türkçe,2,Uzamsal İlişkiler,1,uzay,2,uzay boşluğu,1,uzayda zaman,1,Uzunlukları ölçme,1,Varlıkların Hareket Özellikleri,1,yapay zeka,2,Yaşam,2,yer çekimi,1,yıldız,1,yıldız sistemi,1,z harfi,1,z sesi,1,zaman bükülmesi,1,Zaman ölçme,1,
ltr
item
Bilgibirlik: Geleceğin Teknolojisi Endüstri 4.0
Geleceğin Teknolojisi Endüstri 4.0
Eczacı, şoför, fırıncı, aşçı, garson ve sana da merhaba fabrika işçisi size üzücü bir haberim var. Yarın işsiz kalabilirsiniz. Teknoloji ile rekabet etmeye hazır mısınız? Endüstri 4.0 ne demektir?
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgm_yeekflj3xedNeR3nTEVM51ewVTREoe2l2dTtKkfNq9xgJcTKs5vtbB5dup-TMfYDm2dUUgysF3TIkxapiZgxPZcjyHemUvD5U_8BYyMnd-xerk8xNcXWD11IyE-zF7AuIUkBZw5nMVg/s1600/Gelece%25C4%259Fin+Teknolojisi+End%25C3%25BCstri+4.0.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgm_yeekflj3xedNeR3nTEVM51ewVTREoe2l2dTtKkfNq9xgJcTKs5vtbB5dup-TMfYDm2dUUgysF3TIkxapiZgxPZcjyHemUvD5U_8BYyMnd-xerk8xNcXWD11IyE-zF7AuIUkBZw5nMVg/s72-c/Gelece%25C4%259Fin+Teknolojisi+End%25C3%25BCstri+4.0.jpg
Bilgibirlik
https://yasamadairar.blogspot.com/2018/12/gelecegin-teknolojisi-endustri-40.html
https://yasamadairar.blogspot.com/
https://yasamadairar.blogspot.com/
https://yasamadairar.blogspot.com/2018/12/gelecegin-teknolojisi-endustri-40.html
true
9222046224268905795
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Devamı Reply İptal Delete By Ana Sayfa PAGES YAYINLAR View All BENZER YAYINLAR ETİKET ARCHIVE SEARCH ALL POSTS İsteğinizle eşleşen bir yayın bulunamadı Ana Sayfa Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy