Eczacı, şoför, fırıncı, aşçı, garson ve sana da merhaba fabrika işçisi size üzücü bir haberim var. Yarın işsiz kalabilirsiniz. Teknoloji ile rekabet etmeye hazır mısınız? Endüstri 4.0 ne demektir?
Geleceğin Teknolojisi Endüstri 4.0
Eczacı, şoför, fırıncı, aşçı, garson ve sana da merhaba fabrika işçisi size üzücü bir haberim var. Yarın işsiz kalabilirsiniz. Teknoloji ile rekabet etmeye hazır mısınız? Endüstri 4.0 ne demektir? Direk bu konuya girmeden önce biraz öteki sanayi devrimlerinden bahsedelim.II. Sanayi devrimi diğer bir ismi ise teknoloji devridir. 1860 ve 1914 yılları arasını kapsar. Başlangıcı İngiliz mucit H.Bessemer'in icat ettiği ucuz çelik üretiminin yaygınlaştığı döneme kadar uzar. Bessemer'in yöntemi ile eritilmiş demir oksijen ile çeliğe dönüşür. Kısa sürede bu teknoloji bir çok gelişmiş devletlere kadar uzanır. Bir önceki devirdeki makineler basit bir yapıya sahipti. Bunun karmaşık bir hal almasında ki en önemli etken ise elektriğin makinelere birleşmesi olmuştur. Böylelikle dünyadaki teknoloji bir adım daha öteye geçmiştir. Bu devrimde fizik kimya ve biyoloji alanındaki gelişmeler teknoloji ile birleştirildi. ABD, Almanya ve İngiltere gibi ülkeler II.Sanayi devrimini yaşarken Japonya, Rusya, Kanada gibi ülkeler hala I. Sanayi devrimini yaşıyorlardı.
IV. Sanayi devrimi Alman hükümetinin üretim süreçlerinin bilgisayarlama yönünde teşvik etme ve yüksek teknoloji ile donatma projesi ile kabul edilen endüstri 4.0 genel olarak robotların üretimi tamamen devir almasıyla yapay zekanın gelişimi 3 boyutlu yazıcılarının üretilen fabrikalardan evlere inmesi devasa miktardaki bilgi yığınının veri analizleri ile ayıklanıp değerlendirilmesi ile tanımlanıyor. Endüstri 4.0'ı daha iyi kavrayabilmek adına bir kaç örnek verelim. Yıl 2030 evdesiniz ve canınız sıkıldı diyelim. Telefonunuz sizin için bugün yapılabilecek etkinlikleri ve önerileri sıralıyor. Siz içlerinden dışarı çıkıp bir şeyler yemeyi seçiyorsunuz. Havanın çok soğuk olduğunu ve bu nedenle kaban ve atkınızı almanızı öneriyor ve ekliyor eğer haftaya kayak yapmak isterseniz size kayak gözlüğü sipariş vermemi ister misin? diye soruyor. Daha önceki seçimlerinizden de yararlanarak size özel daha önce yapılmamış tasarımlardan oluşan gözlükleri sunuyor ve aralarından birini seçmenizi istiyor. Siz de seçiyorsunuz. Seçtiğiniz gözlük modeli fabrikadaki robotlara kod olarak gönderiliyor. Kıyafetlerinizi giyip evden çıktığınızı düşünün. Kapınızın önünde şoförsüz bir araç sizi görünce hemen kapısı açılıyor ve biniyorsunuz. Hava soğuk olduğu için telefonunuz sıcak bir içecek ister misiniz diye soruyor ve seçenekleri listeliyor. Siz seçiminizi yaptıktan sonra kafedeki cihaza seçimlerinizi gidiyor ve makineler tarafından kafeye geleceğiniz saatte içeceğiniz hazırlanmış oluyor. İçeceğinizi yudumlarken telefonunuz o sırada sizi sağlık testine sokuyor. Ve hasta olduğunuzu belirtip ilaç siparişinizi veriyor. Bu kısa süreçte bile bir çok iş yaptınız, yolculuk yaptınız, sipariş verdiniz, sağlık kontrolüne girdiniz, kendinize özel gözlük tasarladınız ve satın aldınız. Fakat bu işlerin hiç birinde insan emeğine tanık olmadınız. Peki bu işlerini yapay zekaya kaptıran bu insanlar şu anda ne yapıyor olabilirler? Evet makineler işlerimizin hepsini yapmaya başladılar ve refahımızı arttırıyorlar fakat biz bu aşamaya gelindiğinde makineleri kullanacak ve tüketecek güce nasıl sahip olacağız bu soruların cevabını bilmiyoruz fakat 20-25 yıl içinde yaşarsak öğrenmiş olacağız.
Sonuç olarak teknolojinin, robotların hayatımıza girmesi ile toplumun refah seviyesi yükselmiş fakat olumsuz sonuçlarda olmuştur. 1. ve 2. sanayi devriminde ham madde arayışı bazı kıtlıklara yol açarken 3. ve 4. sanayi devriminde ise fabrikaların hayatımızın her alanını işgal etmesinden kaynaklı olarak insan emeğine duyulan ihtiyaç azalmıştır. Artık emek yerine robotlar kullanılmaya başlanmıştır.
Geleceğin Teknolojisi Endüstri 4.0 hakkında ki düşüncelerinizi ve bizi gelecekte neler bekliyor. Düşüncelerinizi yorumlara yazabilirsiniz.
Çok güzel bilgilendirici bir yazı olmuş.
SilBiri demişti bi zamanlar, Einstein galiba tam hatırlamıyorum. 3. dünya savaşı nükleer bir savaş olacak. 4. dünya savaşı ise taşlar, sopalar, mızraklarla olacak.. 4. sanayi devrimiyle yapay zeka kavramı girecek hayata..
Silyapay zeka insanlığa savaş açarsa
(Çok ütopik gibi görünse de, öngörü senaryolarından biri de bu)
5. sanayi devrimi tekrar tekerleğin keşfine dönecek gibi..
Hayırlı olsun yeni TEMA’nız
SilDünya savaşını düşündükçe korku kaplıyor içimi çocuklar için endişeleniyorum. E hal böyle olunca heyecanlanmayı bırakın istemiyorum bile bazen bu gelişimleri 🧟♀️
SilYaşayıp göreceğiz artık neler olacağını?
SilÇok güzel bilgilendirici bir yazı olmuş.
SilEndüstri, insanlık karşısında 4-0 gibi bir galibiyet alacak.
SilJane Jensen'in Dante Denklemi adlı kitabında, (fazla uzatmadan yazmak istiyorum) gelişen teknoloji karşısında, insana ihtiyaç duyulmamasından kaynaklanan bir nedenden dolayı insan neslinin azalması gibi bir bölüm okumuştum. (Aklıma gelmesi iyi oldu Bir daha okuyayım)