Hayatımızı Ele Geçiren Yapay Zeka

Çok uzaklardan gelen teknolojide diyebiliriz. Bu geleceğinizin hikayesi aslında bu geleceğe doğru giden yol. Bu teknoloji oldukça gelişirse artık dünyamız tanınmayacak boyutlara ulaşacak.

Hayatımızı Ele Geçiren Yapay Zeka

Hayatımızı Ele Geçiren Yapay Zeka 

Çok uzaklardan gelen teknolojide diyebiliriz.  Bu geleceğinizin hikayesi aslında bu geleceğe doğru giden yol. Bu teknoloji oldukça gelişirse artık dünyamız tanınmayacak boyutlara ulaşacak. Başka bir yönden bakacak olursak birçok endişenin arkamızda kaybolduğu ama daha çok endişenin de beraberinde geldiği zaman da diyebiliriz. Yapay zekanın başlangıcı gerçekleşti ve şimdi yükseliyor. ''İnsanın tanımı nedir?'' dediklerinde çoğumuz düşünebilen bir varlık olduğunu söylemez miyiz? Çünkü diğer canlılardan ayrılan en önemli özelliğimiz düşünebilme yeteneğimizdir. Eğer böyle bir gücü başka nesnelere aktarabilseydik neler olurdu hiç düşündünüz mü? Örneğin telefonlarımız yerimizi almaya başlamadı mı sizce? Sizden sadece zamanınızı çalmıyor. Anılarınıza erişebiliyor ve ona itaat etmemizi sağlıyor. Bu küçük makineler bile dünyadaki var oluşumuza ve konumumuza bir savaş açıyor. İnsanoğlu hiçbir şeyde sınırlı kalmadığı gibi bu konuda da sınırlı kalmayacaktır. Telefonlardan daha büyüğü daha güçlüsü olan robotlar geliyor. İşlerimizi elimizden almaya başlayacaklar. Çocuklara onlar eğitim verecek, hastalara onlar bakacak, arabaları onlar yapacak. Ve daha kötüsü kendi bilinçlerine varıp ne olduklarının fakına varacaklar.  İnsanları geçmekle de kalmayacaklar. İnsanlar onları benimseyip hayatımızdaki her alana müdahale etmesine izin vereceğiz. Aslında buna başladık bile.

Bir de bu cansız düşüncelerin dış görünüşleri var. Gelecekte insanlığa katılabilmesi için bizden çok da farklı görünmemeleri gerekir. Eğer insanlarla sürekli etkileşimde kalacak bir robot yapılması gerekiyorsa yeterince insana benzemesi gerekir. Burada iş biraz da duygularını bize aktarmasında yatıyor. Eğer üzüldüğünü ve sevindiğini anlarsak belki de o kadar korkutucu olmazlar. İnsanlara yakınlaşması daha kolay olacaktır. Çünkü duygusal bağ kurmak bizi rahatlatacaktır. Teknolojinin gelişmesi bu hızda devam ederse bir gün aramızdaki farkı bile anlayamayabiliriz. Belki de gelişen teknolojiyi kabullenmemiz gerekir.

Muhtemelen bundan 80 yıl sonra bu kadar çok çalışmayacağız. Bizlerin yerini makineler alacak. Güzel bir gelecek olacak belki de. Bırakın pis işleri, zor ve riskli işleri robotlar yapsın değil mi? Ama bu ilk kez yaşanmıyor. 1800'lerin başında sanayi devrimin başlangıcında da kocaman fabrikalar işçilerin yerini almıştı. Belki de bir gün hepimizi bostan korkuluğuna döneriz.

Peki bu yapay zekanın arzuları olacak mı? Örneğin başarılı olmak gibi başka bir deyimle bilim insanları yapay zekanın karmaşık insan fikir ve düşüncelerini anlamasını sağlayabilecekler mi? Cevabı evet gibi gözüküyor. Bilim insanları robotların kendilerini gelecekteki bir durumda hayal edemeyeceklerini söylüyorlar. Şu an bile bazı robotlarda benlik bilinci var. Kendilerinin ne olduklarını ve ne yapabileceklerini biliyorlar. Ve bu robotlar öğrenmeyi biliyorlar. Bu robotların duyularımızın ötesine geçebilen algılayıcıları var ve bu da karmaşıklaştığının habercisi gibi gözüküyor.

Her şeyi yapabildiklerini varsayalım. Bir insan gibi fakat insanoğlunun belki de yaptığı en iyi şey olan ihtiyaçlar doğrultusunda keşfetme duygusu sizce bunu da başarabilirler mi? Bilmem belki de bunu da başaracaklar. Eğer yapabilirlerse insanlığın en çok şaşırdığı konu olacağına emin olabilirsiniz. Sanat yapabilen makineler olduğunu bir düşünsenize ya da espri yapabilen bir robot...

''Yapay zekanın yapılmaması gereken son icat olacağı'' sıklıkla söylenen bir cümledir. Bu insansı varlıklar bir süre sonra bize yemek yapıp evi temizlemekle kalmayacak mutsuz olduğumuzda espri yapabilecek belki de bizim için bir şeyler yaratacak hayal edecekler.

Biraz daha ileriye gidelim. Bir süre sonra üretilen robotlar üreticilerin varlığı olmadan da artık kendi başlarına hareket edebileceklerini düşünsünler. İnsanlık da bu yapay zekalı robotların hakimiyetini kaybetseler ne olurdu? Daha kötüsü bu robotlar yaratma, hayal etme, düşünme gibi insansı yeteneklerini kullanarak kendilerinden daha akıllı bir robot inşa ederlerse ne olacak? Bunlar ürkütücü gelebilir fakat bunlarda akla gelen ihtimallerden birkaçı.

YORUMLAR

BLOGGER: 18
  1. çok güzel bir yazı olmuş. ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  2. Faydalı bir yazı olmuş elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  3. Merhaba hayırlı olsun yeni bloğunuz. Ben takibe aldım sizi. Blog takip etkinliğine katılarak blogger arkadaşlardan destek alabilirsiniz. Hemen hepimizin bloglarında var etkinlik hakkında bilgiler. Bu arada yapay zekalar benim ilgimi çeken bir konudur. Bilgi veren bir paylaşım olmuş teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
  4. Merhaba bloğunuzu takibe aldım. Yapay zekalar, sanal gerçeklik, dijitalizasyon, IoT, Endüstri 4.0 ilgi alanlarımdır.

    YanıtlaSil
  5. Selam
    Hayırlı olsun bloğunuz takibe alıyorum hemen sizi
    Bende beklerim
    İyi bloglar

    YanıtlaSil
  6. Valla korkuyorum ben bu yapay zekalardan. Bir gün dünyayı ele geçirirler mi bilinmez.

    YanıtlaSil
  7. Yapay zeka bir tek beni mi korkutuyor?

    YanıtlaSil
  8. Öncelikle yeni blogunuz hayırlı olsun :) Yazınızı çok beğendim. Umarım kısa sürede iyi yerlere gelirsiniz.

    YanıtlaSil
  9. Westworld dizi isliyor bu konuyu; ilgi cekici ve olmadık seyler dusunduruyor. Blogunuz hayırlı olsun.

    YanıtlaSil
  10. Yapay zekadan bahsederek bilgilendirme yapmaniz çok iyi olmuş. Blogunuz hayirli olsun takibe aldım ve Google+ takip ediyorum

    YanıtlaSil
  11. Çok güzel ve hoş olmuş.

    YanıtlaSil
  12. Selam çok güzel paylaşım olmuş , ama benim düşüncem bu yandan yana değil yani onları biz geliştirdik , yeri geldiğinde gerekeni yapabileceğimizi düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  13. Yapay zeka konusunda meraklı araştırmalarım olmuştur ve yazınızı zevkle okudum

    YanıtlaSil
  14. Teşekkür ediyorum takibiniz için. Sizi daha önceden takibe almıştım. Sizi yorumlarımla desteklemeye devam edeceğim. Başarılar :)

    YanıtlaSil
  15. teknolojideki gelişmeler bazen korkutuyor insanı .. Siteniz gayet güzel , elinize sağlık...

    YanıtlaSil
  16. Bir taraftan iyi olsa da diğer taraftan kötü bazı başlangıçlar iyi sonuç doğurmaz herzaman insanlık için yapılan bu olağan üstü yapay zekalar insanları tembellestirerek hastalanmalarina yol açacak .

    YanıtlaSil

Ad

1. sınıf,15,2. sınıf,5,3 Boyutlu Şekiller,1,3. sınıf,9,4 işlem,1,4. boyut,1,4. sınıf,5,5E Modeli,8,5E Modeli Ders Planı,8,Açı Çeşitleri,1,Açılar,1,ağırlık,1,aile,1,akran,1,aktar,2,apollo 12,1,asteroit,1,astral,1,astral seyahat,1,astral seyahat teknikleri,1,astroloji,1,ay,1,ay olmasaydı,1,Aydınlatma,1,beden,1,Beden Eğitimi,3,Beden Eğitimi ve Oyun Öğretimi,3,besin,1,Bilim,9,Bira Mayası,1,Birlik,1,bitki,2,böbrek,1,böbrek taşı,1,Böbrek Taşı Nedir?,1,Bölme,1,Çarpma,2,çekim gücü,2,çekim kuvveti,1,çevre,1,Çıkarma,1,çocuk eğitimi,1,çöp değiliz,1,Deneyler,1,denge,1,Deprem,1,ders planı,24,diyaliz,1,Doğal Afetler,1,Doğal Sayılar,2,Drama,3,Duygu Maskesi,1,Duygular,1,dünya,1,Dünya'nın dönüşü,1,Dünya'nın Yapısı,1,ebeveyn,1,Eğitim,37,Eğitsel Oyunlar,3,Ekvator,1,empati,1,endüstri 4.0,1,Eşlik,1,Fare Yuvası,1,Fen Bilimleri,8,Fermantasyon Deneyi,1,g harfi,1,g sesi,1,gaz birikimi,1,Geometrik Cisimler,1,geri dönüşüm,2,geri dönüşüm etkinlikleri,1,geri dönüşüm konusu,1,gökyüzü,1,Görsel Sanatlar,1,h harfi,1,h sesi,1,harf,1,harf küpü,1,harf küpü materyali,1,harf öğretimi,5,hayat,1,hayat bilgisi,4,Hayata Dair,1,Hayata Dair Sözler,1,hece,1,Hece Küpü,1,hece küpü materyali,1,huzur,2,hüzün,1,ı harfi,1,ı sesi,1,ışık yılı,1,İlk Okuma Yazma,5,kanser,1,Kara delik,1,Karışım,1,Karışımlar,1,kütle,1,Levhalar,1,Maddenin Halleri,1,Maddeyi Niteleyen Özellikler,1,Mantar,1,Matematik,11,materyal,13,materyal tasarım,8,Mayalanma,1,meditasyon,1,merkez,1,Mevsimler,1,mutluluk,2,nasıl olmalı,1,Nasıl Oluşur?,1,newton,1,Onluk,1,Onluk Birlik,1,ot,2,Oyun,3,Oyun Öğretimi,3,Oyun Örnekleri,3,Örüntü ve Süslemeler,1,p harfi,1,p sesi,1,Paket Oyunu,1,Pangea,1,Petrol,1,petrolün önemi,1,rahatlama,1,robot,1,robotlar,1,Rüzgarlar,1,Saf Madde,1,Saf Madde ve Karışım,1,Saf Madde ve Karışımlar,1,Sağlık,3,sağlıklı hayat,1,sanayi,3,Ses,1,ses kirliliği,1,ses öğretimi,5,Ses Şiddeti,1,Ses Teknolojileri,1,Ses Titreşimleri,1,Sesin İşitmedeki Rolü,1,spiral,1,Susuzluk,1,şifalı bitkiler,1,şifalı otlar,1,Takvim,1,Takvim Materyali,1,taş,1,tedavi,3,teknoloji,2,Toplama,1,Trafik Güvenliği,1,Trafik Işıkları,1,Trafik Levhaları,1,Trafik Maketi,1,Tsunami,1,Türkçe,2,Uzamsal İlişkiler,1,uzay,2,uzay boşluğu,1,uzayda zaman,1,Uzunlukları ölçme,1,Varlıkların Hareket Özellikleri,1,yapay zeka,2,Yaşam,2,yer çekimi,1,yıldız,1,yıldız sistemi,1,z harfi,1,z sesi,1,zaman bükülmesi,1,Zaman ölçme,1,
ltr
item
Bilgibirlik: Hayatımızı Ele Geçiren Yapay Zeka
Hayatımızı Ele Geçiren Yapay Zeka
Çok uzaklardan gelen teknolojide diyebiliriz. Bu geleceğinizin hikayesi aslında bu geleceğe doğru giden yol. Bu teknoloji oldukça gelişirse artık dünyamız tanınmayacak boyutlara ulaşacak.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiqWVpMrAbluXYiGJppxlRZG46jOMwJRL-IPNTIK5BXKhAy81OKHWQAGhgQ6lSr8Nr5e-hpA2WjOIo0GPnu5Mbe6Jc7QWB3Ee3OkG-eZ_TZYBrNKC0mrlzyEpEZpwXF_zGZQOgE81u7qv2c/s1600/Hayat%25C4%25B1m%25C4%25B1z%25C4%25B1+Ele+Ge%25C3%25A7iren+Yapay+Zeka.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiqWVpMrAbluXYiGJppxlRZG46jOMwJRL-IPNTIK5BXKhAy81OKHWQAGhgQ6lSr8Nr5e-hpA2WjOIo0GPnu5Mbe6Jc7QWB3Ee3OkG-eZ_TZYBrNKC0mrlzyEpEZpwXF_zGZQOgE81u7qv2c/s72-c/Hayat%25C4%25B1m%25C4%25B1z%25C4%25B1+Ele+Ge%25C3%25A7iren+Yapay+Zeka.jpg
Bilgibirlik
https://yasamadairar.blogspot.com/2018/11/hayatimizi-ele-geciren-yapay-zeka.html
https://yasamadairar.blogspot.com/
https://yasamadairar.blogspot.com/
https://yasamadairar.blogspot.com/2018/11/hayatimizi-ele-geciren-yapay-zeka.html
true
9222046224268905795
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Devamı Reply İptal Delete By Ana Sayfa PAGES YAYINLAR View All BENZER YAYINLAR ETİKET ARCHIVE SEARCH ALL POSTS İsteğinizle eşleşen bir yayın bulunamadı Ana Sayfa Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy