Yer Çekimi Nedir?

Yer çekimi evrendeki her nesneyi birbirine bağlayan ve buradaki hayatımızın temelini oluşturan kuvvettir.

Yer Çekimi Nedir

Yer Çekimi Nedir? 

Yer çekimi evrendeki her nesneyi birbirine bağlayan ve buradaki hayatımızın temelini oluşturan kuvvettir. Ama sonuçta her şey basit bir soru ile özetleniyor. Şayet bir objeyi düşürürsek ne olur? Yer çekiminin bir çok gizemi bu basit hareketin içinde yer alır. Bir cisim nasıl düşer? Buyrun ilk bilmeceniz: Neden bir çekiç bir tüyden daha hızlı düşer? Çekiç daha ağır diye düşünebilirsiniz ama gerçek sebep bu değildir. Cevap çok basittir. Bunun sebebi havanın direncidir. Önemli olan bir cismin ağırlığı değildir. Onun şeklidir. İki adet kağıt parçası alın. İkisi de aynı ağırlıkta olsunlar. Birini elinizden geldiğince buruşturun. Öteki kağıt parçasına ise herhangi bir işlem uygulamadan ikisini de bir köprüden aşağıya bırakın. Her iki kağıt parçasının da kütlesi aynı olsa da aynı anda yere düşmezler. Çünkü buradaki asıl mesele onları birbirinden ayıran şekilleridir. Eğer tüm cisimlerden havayı çıkarabilseydiniz hepsi aynı anda düşerdi.

Yere bırakılan cismin hızındaki değişiklik

Şimdi ise sıra ikinci bilmecede. Eğer bir cismi yere bıraktığınızda bu cisim basit bir hızla mı düşer yoksa hızı gittikçe artar mı? Galileo bunu fark etti. Nasıl mı? Önce bir nesneyi kısa bir mesafeden mermerin üzerine bıraktı. Daha sonra yüksekliği arttırdı. Tabi ki bu sefer yerdeki mermer topun ikinci bırakılmasında kırıldı. Bu deneyden sonra Galileo düşen tüm nesneler için bir genelleme yaptı. Bu nesneler hızlanıyor.

Bu hız ölçülebilir mi?

Acaba düşen nesnelerin ne kadar hız kazanabileceği ölçülebilir miydi? Galileo'nun icat ettiği şey yer çekimini ölçmek için ilk girişim oldu. Uzun, eğimli ve dar bir açıyla tahta üretti. Amacı küreleri bu rampadan  aşağıya yuvarlayarak hızlarını ölçmekti. Burada kritik olan şey rampa rüzgarın etkileri azaltacak dar bir açıda olmalıydı. Ayrıca bu küreler yeterince yavaş düşerek kendisine hızlarını hesaplayacak kadar vakit vermeleri gerekiyordu. Ancak diğer sorun ise kronometre olmadığını düşürsek zaman da kesin süre dilimlerini ölçmekti. İşte Galileo suyun akışını da bu deneye dahil ederek dahiyane bir fikir üretti. Esas olarak bir kapta toplanan suyla zamanın ölçümüydü bu. İlk önce küre en üst kısımdan atılır. Rampadan çıkana kadar bir bardağa su doldurmaya başlarız ve top yere düşer düşmez bardağı çekeriz. Rampada yolun bir çeyreği kadar aşağıya geliriz ve topu birde buradan bırakırız. Su yine dolmaya başlar ve top yere düşünce su dolumunu keseriz. Tekrar rampada yolun bir çeyreği kadar aşağıya geliriz ve aynı işlemi tekrar uygularız. Bu sefer ise yolun 3 çeyreği kadar aşağıya geliriz ve 4 sonucunda farklı su seviyelerinde olan bardaklar elde ederiz. Bu su seviyeleri bize topun bırakılma mesafesine oranla ne kadar hızlandıklarını gösterir.

Yer çekimi neden Dünya'nın her yerinde aynı değildir?

Dünyamız tam anlamıyla bir küre olsaydı bu mümkündü fakat bu mümkün olmadığı için çekim kuvveti farklı sonuçlar elde etmemizi sağlayacaktır. Dünyanın ekvator hizasındaki çapı kutuplara göre yaklaşık 40 kilometre daha uzundur. İki cisim arasında ki kütle çekim kuvveti aralarındaki uzaklığın karesi ile ters orantılı olduğundan kutuplardaki bir cisme etki eden kütle çekim kuvveti  ekvatora göre   %0,66 daha fazladır. 

Sadece bu etki yer çekimini etkilemez. Yeryüzü şekilleri de etkiler. Örneğin ekvator bölgesinde 10.000 metre yüksekliğindeki bir dağın zirvesinde bulunan bir kişinin deniz seviyesin deki ağırlığından daha düşüktür.

Eğer "Uzayda Zaman Bükülmesi" başlıklı yazımızı okumak isterseniz buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER: 10
  1. Ne kadar güzel bir konuya değinmişsiniz
    Çok güzel ve açıklayıcı bilgiler

    YanıtlaSil
  2. Bugün alt kattaki komşunun oğluna Newton hakkında ödev verilmişti. O da yardım için bana geldi. Birlikte yaptık. Bunun üzerine yerçekimi konusunu sizden okumak tesadüf oldu. Gerçekten açıklayıcı şekilde ele almışsınız. Teşekkürler bu güzel bilgiler için.

    YanıtlaSil
  3. Güzel bir konuya değinmişsiniz elleriniz dert görmesin.

    YanıtlaSil
  4. Çok bilgilendirici bir paylaşım olmuş. Emeğinize sağlık.Kızım ile hafta sonu konu ile ilgili araştırma yapmıştık. Keyifle ve merakla okudum .

    YanıtlaSil
  5. Fizikte ömrümüzü yedi bu konu :) Adını bile duymam gerdi beni :)

    YanıtlaSil
  6. Güzel bir yazı olmuş emeğinize sağlık 😊

    YanıtlaSil
  7. Tesekkürler bilgileri tazelettiniz :)

    YanıtlaSil
  8. Benim büyük oğluma okutayım yazınızı çok meraklı böyle konulara

    YanıtlaSil
  9. Fiziği sevmesem de bölümüm gereği ilgi duymam gerekli :) Güzel bir konuya değinmişsiniz, emeginize sağlık.

    YanıtlaSil

Ad

1. sınıf,15,2. sınıf,5,3 Boyutlu Şekiller,1,3. sınıf,9,4 işlem,1,4. boyut,1,4. sınıf,5,5E Modeli,8,5E Modeli Ders Planı,8,Açı Çeşitleri,1,Açılar,1,ağırlık,1,aile,1,akran,1,aktar,2,apollo 12,1,asteroit,1,astral,1,astral seyahat,1,astral seyahat teknikleri,1,astroloji,1,ay,1,ay olmasaydı,1,Aydınlatma,1,beden,1,Beden Eğitimi,3,Beden Eğitimi ve Oyun Öğretimi,3,besin,1,Bilim,9,Bira Mayası,1,Birlik,1,bitki,2,böbrek,1,böbrek taşı,1,Böbrek Taşı Nedir?,1,Bölme,1,Çarpma,2,çekim gücü,2,çekim kuvveti,1,çevre,1,Çıkarma,1,çocuk eğitimi,1,çöp değiliz,1,Deneyler,1,denge,1,Deprem,1,ders planı,24,diyaliz,1,Doğal Afetler,1,Doğal Sayılar,2,Drama,3,Duygu Maskesi,1,Duygular,1,dünya,1,Dünya'nın dönüşü,1,Dünya'nın Yapısı,1,ebeveyn,1,Eğitim,37,Eğitsel Oyunlar,3,Ekvator,1,empati,1,endüstri 4.0,1,Eşlik,1,Fare Yuvası,1,Fen Bilimleri,8,Fermantasyon Deneyi,1,g harfi,1,g sesi,1,gaz birikimi,1,Geometrik Cisimler,1,geri dönüşüm,2,geri dönüşüm etkinlikleri,1,geri dönüşüm konusu,1,gökyüzü,1,Görsel Sanatlar,1,h harfi,1,h sesi,1,harf,1,harf küpü,1,harf küpü materyali,1,harf öğretimi,5,hayat,1,hayat bilgisi,4,Hayata Dair,1,Hayata Dair Sözler,1,hece,1,Hece Küpü,1,hece küpü materyali,1,huzur,2,hüzün,1,ı harfi,1,ı sesi,1,ışık yılı,1,İlk Okuma Yazma,5,kanser,1,Kara delik,1,Karışım,1,Karışımlar,1,kütle,1,Levhalar,1,Maddenin Halleri,1,Maddeyi Niteleyen Özellikler,1,Mantar,1,Matematik,11,materyal,13,materyal tasarım,8,Mayalanma,1,meditasyon,1,merkez,1,Mevsimler,1,mutluluk,2,nasıl olmalı,1,Nasıl Oluşur?,1,newton,1,Onluk,1,Onluk Birlik,1,ot,2,Oyun,3,Oyun Öğretimi,3,Oyun Örnekleri,3,Örüntü ve Süslemeler,1,p harfi,1,p sesi,1,Paket Oyunu,1,Pangea,1,Petrol,1,petrolün önemi,1,rahatlama,1,robot,1,robotlar,1,Rüzgarlar,1,Saf Madde,1,Saf Madde ve Karışım,1,Saf Madde ve Karışımlar,1,Sağlık,3,sağlıklı hayat,1,sanayi,3,Ses,1,ses kirliliği,1,ses öğretimi,5,Ses Şiddeti,1,Ses Teknolojileri,1,Ses Titreşimleri,1,Sesin İşitmedeki Rolü,1,spiral,1,Susuzluk,1,şifalı bitkiler,1,şifalı otlar,1,Takvim,1,Takvim Materyali,1,taş,1,tedavi,3,teknoloji,2,Toplama,1,Trafik Güvenliği,1,Trafik Işıkları,1,Trafik Levhaları,1,Trafik Maketi,1,Tsunami,1,Türkçe,2,Uzamsal İlişkiler,1,uzay,2,uzay boşluğu,1,uzayda zaman,1,Uzunlukları ölçme,1,Varlıkların Hareket Özellikleri,1,yapay zeka,2,Yaşam,2,yer çekimi,1,yıldız,1,yıldız sistemi,1,z harfi,1,z sesi,1,zaman bükülmesi,1,Zaman ölçme,1,
ltr
item
Bilgibirlik: Yer Çekimi Nedir?
Yer Çekimi Nedir?
Yer çekimi evrendeki her nesneyi birbirine bağlayan ve buradaki hayatımızın temelini oluşturan kuvvettir.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiJiJXcCW_-LopWTa-3bCmp8gjMEoRQ4A7QthdhyWHTeMUsSiLgc59d8eoh6E5yRmkxN4JAmkkR8ZqLO_hywxv1fdW0zETwu1ZQCJhbOgN7sSHqvwev2usGIQgPoArG4UAbGJ-v45VwO1Gr/s1600/Yer+%25C3%2587ekimi+Nedir.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiJiJXcCW_-LopWTa-3bCmp8gjMEoRQ4A7QthdhyWHTeMUsSiLgc59d8eoh6E5yRmkxN4JAmkkR8ZqLO_hywxv1fdW0zETwu1ZQCJhbOgN7sSHqvwev2usGIQgPoArG4UAbGJ-v45VwO1Gr/s72-c/Yer+%25C3%2587ekimi+Nedir.jpg
Bilgibirlik
https://yasamadairar.blogspot.com/2018/12/yer-cekimi.html
https://yasamadairar.blogspot.com/
https://yasamadairar.blogspot.com/
https://yasamadairar.blogspot.com/2018/12/yer-cekimi.html
true
9222046224268905795
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Devamı Reply İptal Delete By Ana Sayfa PAGES YAYINLAR View All BENZER YAYINLAR ETİKET ARCHIVE SEARCH ALL POSTS İsteğinizle eşleşen bir yayın bulunamadı Ana Sayfa Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy