Bira mayasının nasıl ürediğini gözlemleyebilmek için kuru maya, şeker, balon, spatül ,cam şişe, erlen yardımıyla fermantasyon deneyi yaptık.
Fermantasyon Deneyi Nasıl Yapılır?
- Deneyin Adı: Fermantasyon Deneyi
- Deneyin Amacı: Bira mayasının nasıl ürediğini gözlemlemek
- Deney Malzemeleri: Kuru maya, şeker, balon, spatül ,cam şişe, erlen
Fermantasyon Deneyinin Yapılışı
Hipotez 1: Şeker mayalanmanın hızını arttırır.
İki tane cam şişe aldık ve içlerine 2 spatül maya koyduk. İkisine de 71 derecelik su koyduk. Bir tanesinin içine 2 küp şeker attık ve şişelerinin ağızlarına balonları geçirdik.(İçine şeker koyduğumuz şişenin ağzına yeşil balon geçirdik.)
Bağımsız Değişken: Küp Şeker
Bağımlı Değişken: Balonun şişmesi
Kontrol Değişkenleri: Suyun derecesi, Maya miktarı, su
miktarı, cam şişeler, suyun derecesi
Sonuç: Şeker koyduğumuz şişedeki mor balon yeşile göre az da
olsa şişti. Bunun nedeni mor balonun olduğu şişenin içinde besin maddesi olan
şeker vardı fakat suyumuz çok sıcak olduğu için mayalanma tam anlamıyla gerçekleşmedi.
Hipotez 2: Şeker mayalanmanın hızını arttırır.
İki tane cam şişe aldık ve içlerine 2 spatül maya koyduk.
İkisine de 27 derecelik su koyduk. Bir tanesinin içine 2 küp şeker attık ve
şişelerinin ağızlarına balonları geçirdik. (İçine şeker koyduğumuz şişenin
ağzına mor balon geçirdik.)
Bağımsız Değişken: Küp Şeker
Bağımlı Değişken: Balonun şişmesi
Kontrol Değişkenleri: Suyun derecesi, Maya miktarı, su
miktarı, cam şişeler, suyun derecesi
Sonuç: Şeker koyduğumuz şişedeki mor balon maviye göre daha
fazla şişti. Çünkü mor balonun içerisinde besin maddesi olan şeker vardı.
Suyumuzun sıcaklığı ise 1. hipotezimizdeki suyun sıcaklığından düşüktü o yüzden
balonumuz burada diğer deneyimizdeki balona göre daha fazla şişti.
Hipotez 3: Su soğukluğu mayalanmayı arttırır.
İki tane cam şişe aldık ve içlerine 2 spatül maya koyduk.
Bir tanesine 71 derece diğerine 27 derece su koyduk. 27 derece su koyduğumuz
şişeyi mavi balon ile kapattık. 71 derece su koyduğumuz şişeyi mor balon ile
kapattık.
Bağımsız Değişken: Suyun Sıcaklığı
Bağımlı Değişken: Balonun şişmesi
Kontrol Değişkenleri: Maya miktarı, su miktarı, cam şişeler,
suyun derecesi
Sonuç: 27 derece su koyduğumuz şişedeki mavi balon daha çok
şişti. Çok sıcak su mayaların ölmesine neden olmaktadır. Bu yüzden sıcak su
koyduğumuz mor balon da bir şişme gözlemlenmedi. Çok soğuk su da ise mayaları
uyandıramamış oluyoruz bu yüzden mavi balonda az şişme gözlemlendi.
Hipotez 4: Suyun mayalanma üzerindeki etkisi maden suyuna
göre daha fazladır.
İki tane cam şişe aldık ve içlerine 2 spatül maya koyduk.
Şişelerin birine su koyup üzerini yeşil balon ile kapattık diğerine ise maden
suyu koyup üzerini turuncu balon ile kapattık.
Bağımsız Değişken: Sıvının Cinsi
Bağımlı Değişken: Balonun şişmesi
Kontrol Değişkenleri: Maya miktarı, sıvı miktarı, cam
şişeler, suyun derecesi
Sonuç: İkisi de yaklaşık olarak aynı şişti. Maden suyu
koyduğumuz balon içinde mineraller olduğu için biraz daha fazla şişti. Su
koyduğumuz balonda ise su soğuk olduğu için mayaları uyandıramadık bu yüzden az
şişti.
Fermantasyon Deneyinin Genel Sonucu
Fermantasyonun sözlük karşılığı ise bugün mayalanmadır. Gıda
olarak kullandığımız birçok fermantasyon ürünü vardır. Fermantasyon ürünleri
kısaca şöyle sıralanabilir:
- Bira, şarap ve diğer alkollü içecekler
- Yoğurt
- Peynir
- Turşu türleri
- Ekmek mayası
- Laktik asit içeren ürünler
Mayalanma ya da Fermantasyon, herhangi bir maddenin bakteri,
mantar ya da mikroorganizmalar aracılığıyla ısı vererek köpürmesi ve kimyasal
yapısının değişime uğrayarak çürümesi olarak tanımlanabilir. Mayalanma,
oksijensiz ortamda glikoz aracılığıyla ATP üretimini sağlayan en önemli
kimyasal süreçlerden birisidir. Fermantasyon aşamasında glikoz, hidrojenlerini
kaybederek enerji üretimi sağlamaktadır. Ancak ortamda oksijen bulunmaması
nedeniyle parçalanma ile açığa çıkan basit organik bileşikler hücre tarafından
kullanılabilen elektron alıcısı ve hidrojen alıcısı olurlar.
Fermantasyon dışında doğrudan mayalanmaya bakıldığında tek
hücreli maya olarak tabir edilen mantarların etkili olduğu görülmektedir.
Oldukça küçük ve tek hücreli yapıya sahip olan bu mantarlar çok hızlı
çoğalabilmektedir. Ancak bir mayanın ölü ya da aktif olup olmadığını anlamak
adına bir şişe içerisine az miktarda un, su karıştırılıp ağzının kapatılması ve
köpürme olup olmadığının izlenmesi yeterlidir.
Mayalar, uygun sıcaklıktaki ortamda, yeterli nem ve besin
bulunduğunda çoğalan tek hücreli canlılardır. Bu canlıların başlıca besin kaynağı şekerdir. Mayaların
besinlerini parçalaması sonucunda da alkol ve karbondioksit açığa çıkar. Deneyimizde içinde şeker bulunan şişedeki mayalar hızla
çoğalmaya başladı. Bunun sonucunda bolca karbondioksit açığa çıktı. Bu
karbondioksit şişenin ağzına taktığımız balonun içine doldu ve şişmesini
sağladı. Diğer şişedeki mayalar da biraz çoğaldı ve yine karbondioksit açığa çıktı.
Ama bu diğer şişedekinden daha azdı. Sonuçta bu şişenin ağzına taktığımız balon
diğerinden daha az şişti. Maya beslendikçe, karbondioksit gazı oluşturur. Bu gaz
karışımı da kabarcıklar meydana getirerek balonu şişirir.
4 .5.6 sınıflar için mükemmel deney ve süreci teşekkürler editor
SilSizin yazılarınızı okuyup ailedeki küçük dahileri anlatmak çok keyifli oluyor
SilKızım daha fermantasyon deneyini yapmadı beraber evde yapalım bari.
Silmayalandınız (: çok yararlı bilgiler edindim. teşekkür ederim.
SilYeni site çok güzel olmuş
SilFermantasyon ödevlerine henüz başlamadık ama sizin site sayesinde ileride çok rahat edeceğiz
SilO günlere daha çok var ama yinede teşekkür ederiz paylaşım için
SilFermantasyon deneyini yeğenimle birlikte sizin sitenizden faydalanarak yapacağız, çok teşekkürler
SilBu fermantasyon deneyi oldukça ilgimi çekti. Birçok şey de fermantasyon yapabiliriz. Teşekkürler.
SilFermantasyon deneyi hayli ilginçmiş. Çocuklar keyifle yapabilir bunu. Ama yalnızca çocuklar değil benim bile ilgimi çekti. Bir müsait günde denerim belki
Silfermantasyon deneyi başarılı olmuş bizde ilkokul ortokulda bu tip deneyler yapıyorduk o yıllar geldi aklıma çok teşekkürler.
Silgüzel deney. benimde yapmışlığım var.
Silgeçtiğimiz yıllarda bir çocuk youtube de buna benzer bir deney yaparken deneyi yarım kalmıştı.. haber bültenlerinde yer alınca ufaklığı yurdun her yanından deney setleri gönderen vatandaşlarımız olmuştu. deneyi yarım kalan çocuk diye youtube'den aratarak videoyu izleyebilirsiniz
İlgi çekici duruyor deneyeceğim hocam teşekkürler .
SilSayfanızda çok faydalı şeyler paylaşıyorsunuz kızım buradaki deneyleri deniyor . Sayfanız onun favorisi bugünde fermantasyonu deneyecek. Çok teşekkürederim
SilFermantasyon deneyini yakın zamanda küçük kız kardeşimle yapmalıyız.
SilÇok yararlı
Sil