Fermantasyon Deneyi Nasıl Yapılır?

Bira mayasının nasıl ürediğini gözlemleyebilmek için kuru maya, şeker, balon, spatül ,cam şişe, erlen yardımıyla fermantasyon deneyi yaptık.

Fermantasyon Deneyi Nasıl Yapılır?

Fermantasyon Deneyi Nasıl Yapılır? 

  • Deneyin Adı: Fermantasyon Deneyi 
  • Deneyin Amacı: Bira mayasının nasıl ürediğini gözlemlemek 
  • Deney Malzemeleri: Kuru maya, şeker, balon, spatül ,cam şişe, erlen 

Fermantasyon Deneyinin Yapılışı 

Hipotez 1: Şeker mayalanmanın hızını arttırır.

İki tane cam şişe aldık ve içlerine 2 spatül maya koyduk. İkisine de 71 derecelik su koyduk. Bir tanesinin içine 2 küp şeker attık ve şişelerinin ağızlarına balonları geçirdik.(İçine şeker koyduğumuz şişenin ağzına yeşil balon geçirdik.)

Bağımsız Değişken: Küp Şeker
Bağımlı Değişken: Balonun şişmesi
Kontrol Değişkenleri: Suyun derecesi, Maya miktarı, su miktarı, cam şişeler, suyun derecesi

Sonuç: Şeker koyduğumuz şişedeki mor balon yeşile göre az da olsa şişti. Bunun nedeni mor balonun olduğu şişenin içinde besin maddesi olan şeker vardı fakat suyumuz çok sıcak olduğu için mayalanma tam anlamıyla gerçekleşmedi.

Hipotez 2: Şeker mayalanmanın hızını arttırır.

İki tane cam şişe aldık ve içlerine 2 spatül maya koyduk. İkisine de 27 derecelik su koyduk. Bir tanesinin içine 2 küp şeker attık ve şişelerinin ağızlarına balonları geçirdik. (İçine şeker koyduğumuz şişenin ağzına mor balon geçirdik.)

Bağımsız Değişken: Küp Şeker
Bağımlı Değişken: Balonun şişmesi
Kontrol Değişkenleri: Suyun derecesi, Maya miktarı, su miktarı, cam şişeler, suyun derecesi

Fermantasyon Deneyi Nasıl Yapılır?

Sonuç: Şeker koyduğumuz şişedeki mor balon maviye göre daha fazla şişti. Çünkü mor balonun içerisinde besin maddesi olan şeker vardı. Suyumuzun sıcaklığı ise 1. hipotezimizdeki suyun sıcaklığından düşüktü o yüzden balonumuz burada diğer deneyimizdeki balona göre daha fazla şişti.

Hipotez 3: Su soğukluğu mayalanmayı arttırır.

İki tane cam şişe aldık ve içlerine 2 spatül maya koyduk. Bir tanesine 71 derece diğerine 27 derece su koyduk. 27 derece su koyduğumuz şişeyi mavi balon ile kapattık. 71 derece su koyduğumuz şişeyi mor balon ile kapattık.

Bağımsız Değişken: Suyun Sıcaklığı
Bağımlı Değişken: Balonun şişmesi
Kontrol Değişkenleri: Maya miktarı, su miktarı, cam şişeler, suyun derecesi

Fermantasyon Deneyi Nasıl Yapılır?

Sonuç: 27 derece su koyduğumuz şişedeki mavi balon daha çok şişti. Çok sıcak su mayaların ölmesine neden olmaktadır. Bu yüzden sıcak su koyduğumuz mor balon da bir şişme gözlemlenmedi. Çok soğuk su da ise mayaları uyandıramamış oluyoruz bu yüzden mavi balonda az şişme gözlemlendi.

Hipotez 4: Suyun mayalanma üzerindeki etkisi maden suyuna göre daha fazladır.

İki tane cam şişe aldık ve içlerine 2 spatül maya koyduk. Şişelerin birine su koyup üzerini yeşil balon ile kapattık diğerine ise maden suyu koyup üzerini turuncu balon ile kapattık.

Bağımsız Değişken: Sıvının Cinsi
Bağımlı Değişken: Balonun şişmesi
Kontrol Değişkenleri: Maya miktarı, sıvı miktarı, cam şişeler, suyun derecesi

Sonuç: İkisi de yaklaşık olarak aynı şişti. Maden suyu koyduğumuz balon içinde mineraller olduğu için biraz daha fazla şişti. Su koyduğumuz balonda ise su soğuk olduğu için mayaları uyandıramadık bu yüzden az şişti.

Fermantasyon Deneyinin Genel Sonucu

Fermantasyonun sözlük karşılığı ise bugün mayalanmadır. Gıda olarak kullandığımız birçok fermantasyon ürünü vardır. Fermantasyon ürünleri kısaca şöyle sıralanabilir:
  • Bira, şarap ve diğer alkollü içecekler
  • Yoğurt
  • Peynir
  • Turşu türleri
  • Ekmek mayası
  • Laktik asit içeren ürünler
Mayalanma ya da Fermantasyon, herhangi bir maddenin bakteri, mantar ya da mikroorganizmalar aracılığıyla ısı vererek köpürmesi ve kimyasal yapısının değişime uğrayarak çürümesi olarak tanımlanabilir. Mayalanma, oksijensiz ortamda glikoz aracılığıyla ATP üretimini sağlayan en önemli kimyasal süreçlerden birisidir. Fermantasyon aşamasında glikoz, hidrojenlerini kaybederek enerji üretimi sağlamaktadır. Ancak ortamda oksijen bulunmaması nedeniyle parçalanma ile açığa çıkan basit organik bileşikler hücre tarafından kullanılabilen elektron alıcısı ve hidrojen alıcısı olurlar.

Fermantasyon dışında doğrudan mayalanmaya bakıldığında tek hücreli maya olarak tabir edilen mantarların etkili olduğu görülmektedir. Oldukça küçük ve tek hücreli yapıya sahip olan bu mantarlar çok hızlı çoğalabilmektedir. Ancak bir mayanın ölü ya da aktif olup olmadığını anlamak adına bir şişe içerisine az miktarda un, su karıştırılıp ağzının kapatılması ve köpürme olup olmadığının izlenmesi yeterlidir.

Mayalar, uygun sıcaklıktaki ortamda, yeterli nem ve besin bulunduğunda çoğalan tek hücreli canlılardır. Bu canlıların başlıca besin kaynağı şekerdir. Mayaların besinlerini parçalaması sonucunda da alkol ve karbondioksit açığa çıkar. Deneyimizde içinde şeker bulunan şişedeki mayalar hızla çoğalmaya başladı. Bunun sonucunda bolca karbondioksit açığa çıktı. Bu karbondioksit şişenin ağzına taktığımız balonun içine doldu ve şişmesini sağladı. Diğer şişedeki mayalar da biraz çoğaldı ve yine karbondioksit açığa çıktı. Ama bu diğer şişedekinden daha azdı. Sonuçta bu şişenin ağzına taktığımız balon diğerinden daha az şişti. Maya beslendikçe, karbondioksit gazı oluşturur. Bu gaz karışımı da kabarcıklar meydana getirerek balonu şişirir.

YORUMLAR

BLOGGER: 16
  1. 4 .5.6 sınıflar için mükemmel deney ve süreci teşekkürler editor

    YanıtlaSil
  2. Sizin yazılarınızı okuyup ailedeki küçük dahileri anlatmak çok keyifli oluyor :)

    YanıtlaSil
  3. Kızım daha fermantasyon deneyini yapmadı beraber evde yapalım bari.

    YanıtlaSil
  4. mayalandınız :)(: çok yararlı bilgiler edindim. teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  5. Fermantasyon ödevlerine henüz başlamadık ama sizin site sayesinde ileride çok rahat edeceğiz

    YanıtlaSil
  6. O günlere daha çok var ama yinede teşekkür ederiz paylaşım için

    YanıtlaSil
  7. Fermantasyon deneyini yeğenimle birlikte sizin sitenizden faydalanarak yapacağız, çok teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  8. Bu fermantasyon deneyi oldukça ilgimi çekti. Birçok şey de fermantasyon yapabiliriz. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  9. Fermantasyon deneyi hayli ilginçmiş. Çocuklar keyifle yapabilir bunu. Ama yalnızca çocuklar değil benim bile ilgimi çekti. Bir müsait günde denerim belki :)

    YanıtlaSil
  10. fermantasyon deneyi başarılı olmuş bizde ilkokul ortokulda bu tip deneyler yapıyorduk o yıllar geldi aklıma çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  11. güzel deney. benimde yapmışlığım var.
    geçtiğimiz yıllarda bir çocuk youtube de buna benzer bir deney yaparken deneyi yarım kalmıştı.. haber bültenlerinde yer alınca ufaklığı yurdun her yanından deney setleri gönderen vatandaşlarımız olmuştu. deneyi yarım kalan çocuk diye youtube'den aratarak videoyu izleyebilirsiniz :)

    YanıtlaSil
  12. İlgi çekici duruyor deneyeceğim hocam teşekkürler :).

    YanıtlaSil
  13. Sayfanızda çok faydalı şeyler paylaşıyorsunuz kızım buradaki deneyleri deniyor . Sayfanız onun favorisi bugünde fermantasyonu deneyecek. Çok teşekkürederim

    YanıtlaSil
  14. Fermantasyon deneyini yakın zamanda küçük kız kardeşimle yapmalıyız.

    YanıtlaSil

Ad

1. sınıf,15,2. sınıf,5,3 Boyutlu Şekiller,1,3. sınıf,9,4 işlem,1,4. boyut,1,4. sınıf,5,5E Modeli,8,5E Modeli Ders Planı,8,Açı Çeşitleri,1,Açılar,1,ağırlık,1,aile,1,akran,1,aktar,2,apollo 12,1,asteroit,1,astral,1,astral seyahat,1,astral seyahat teknikleri,1,astroloji,1,ay,1,ay olmasaydı,1,Aydınlatma,1,beden,1,Beden Eğitimi,3,Beden Eğitimi ve Oyun Öğretimi,3,besin,1,Bilim,9,Bira Mayası,1,Birlik,1,bitki,2,böbrek,1,böbrek taşı,1,Böbrek Taşı Nedir?,1,Bölme,1,Çarpma,2,çekim gücü,2,çekim kuvveti,1,çevre,1,Çıkarma,1,çocuk eğitimi,1,çöp değiliz,1,Deneyler,1,denge,1,Deprem,1,ders planı,24,diyaliz,1,Doğal Afetler,1,Doğal Sayılar,2,Drama,3,Duygu Maskesi,1,Duygular,1,dünya,1,Dünya'nın dönüşü,1,Dünya'nın Yapısı,1,ebeveyn,1,Eğitim,37,Eğitsel Oyunlar,3,Ekvator,1,empati,1,endüstri 4.0,1,Eşlik,1,Fare Yuvası,1,Fen Bilimleri,8,Fermantasyon Deneyi,1,g harfi,1,g sesi,1,gaz birikimi,1,Geometrik Cisimler,1,geri dönüşüm,2,geri dönüşüm etkinlikleri,1,geri dönüşüm konusu,1,gökyüzü,1,Görsel Sanatlar,1,h harfi,1,h sesi,1,harf,1,harf küpü,1,harf küpü materyali,1,harf öğretimi,5,hayat,1,hayat bilgisi,4,Hayata Dair,1,Hayata Dair Sözler,1,hece,1,Hece Küpü,1,hece küpü materyali,1,huzur,2,hüzün,1,ı harfi,1,ı sesi,1,ışık yılı,1,İlk Okuma Yazma,5,kanser,1,Kara delik,1,Karışım,1,Karışımlar,1,kütle,1,Levhalar,1,Maddenin Halleri,1,Maddeyi Niteleyen Özellikler,1,Mantar,1,Matematik,11,materyal,13,materyal tasarım,8,Mayalanma,1,meditasyon,1,merkez,1,Mevsimler,1,mutluluk,2,nasıl olmalı,1,Nasıl Oluşur?,1,newton,1,Onluk,1,Onluk Birlik,1,ot,2,Oyun,3,Oyun Öğretimi,3,Oyun Örnekleri,3,Örüntü ve Süslemeler,1,p harfi,1,p sesi,1,Paket Oyunu,1,Pangea,1,Petrol,1,petrolün önemi,1,rahatlama,1,robot,1,robotlar,1,Rüzgarlar,1,Saf Madde,1,Saf Madde ve Karışım,1,Saf Madde ve Karışımlar,1,Sağlık,3,sağlıklı hayat,1,sanayi,3,Ses,1,ses kirliliği,1,ses öğretimi,5,Ses Şiddeti,1,Ses Teknolojileri,1,Ses Titreşimleri,1,Sesin İşitmedeki Rolü,1,spiral,1,Susuzluk,1,şifalı bitkiler,1,şifalı otlar,1,Takvim,1,Takvim Materyali,1,taş,1,tedavi,3,teknoloji,2,Toplama,1,Trafik Güvenliği,1,Trafik Işıkları,1,Trafik Levhaları,1,Trafik Maketi,1,Tsunami,1,Türkçe,2,Uzamsal İlişkiler,1,uzay,2,uzay boşluğu,1,uzayda zaman,1,Uzunlukları ölçme,1,Varlıkların Hareket Özellikleri,1,yapay zeka,2,Yaşam,2,yer çekimi,1,yıldız,1,yıldız sistemi,1,z harfi,1,z sesi,1,zaman bükülmesi,1,Zaman ölçme,1,
ltr
item
Bilgibirlik: Fermantasyon Deneyi Nasıl Yapılır?
Fermantasyon Deneyi Nasıl Yapılır?
Bira mayasının nasıl ürediğini gözlemleyebilmek için kuru maya, şeker, balon, spatül ,cam şişe, erlen yardımıyla fermantasyon deneyi yaptık.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjg3fbGvh8y1Iyd542iF7HdWy6IQLRbC3czUrczYdBPDigY2kGslzn0-aO9gyYkWakQR4nSXuqaX4nXAmcxKTB3-8oH3zYBmfJTWO9Fv24AGOT7KV1KULUFqmyeyZdznnkWG8LIk2ZDGBTx/s1600/Fermantasyon+Deneyi.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjg3fbGvh8y1Iyd542iF7HdWy6IQLRbC3czUrczYdBPDigY2kGslzn0-aO9gyYkWakQR4nSXuqaX4nXAmcxKTB3-8oH3zYBmfJTWO9Fv24AGOT7KV1KULUFqmyeyZdznnkWG8LIk2ZDGBTx/s72-c/Fermantasyon+Deneyi.jpg
Bilgibirlik
https://yasamadairar.blogspot.com/2019/02/fermantasyon-deneyi.html
https://yasamadairar.blogspot.com/
https://yasamadairar.blogspot.com/
https://yasamadairar.blogspot.com/2019/02/fermantasyon-deneyi.html
true
9222046224268905795
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Devamı Reply İptal Delete By Ana Sayfa PAGES YAYINLAR View All BENZER YAYINLAR ETİKET ARCHIVE SEARCH ALL POSTS İsteğinizle eşleşen bir yayın bulunamadı Ana Sayfa Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy